Lifestyle

De nummer één tip om zoveel beter te slapen

De nummer één tip om zoveel beter te slapen

Onvoldoende nachtrust krijgen, dat kan behoorlijk zijn tol gaan eisen op je gezondheid. En wanneer de ongekende vermoeidheid toeslaat, dan zit er maar één ding op: meer slapen! Maar hoe verbeter je de kwaliteit van je slaap en zorg je ervoor dat je lichaam de rust krijgt die het nodig heeft? Wij hebben de nummer één tip!

Over het algemeen hebben we 7 uur, nog liever 8 uur, slaap per nacht nodig, maar dit is nogal een uitdaging in een samenleving waar alles lijkt te draaien om productief zijn en waarin iedereen altijd druk is. Dit kan ervoor zorgen dat je te lang doorgaat in de avond of dat je brein wanneer je onder het dons ligt nog helemaal niet van plan is om te gaan slapen.


Oorzaak

Het geheim van een goede nachtrust zin hem in je cafeïne inname. Ga bij jezelf eens na hoeveel koffie's je drinkt op een dag. Behalve dat het enorm lekker (cappuccino met havermelk, MMM!) en gezellig is, zijn de effecten van cafeïne op je lichaam niet altijd even goed. Cafeïne is een stimulerend middel dat je lichaam een oppepper geeft en waakzaam maakt, iets wat heel handig kan zijn (denk aan een lange vergadering). Maar een teveel aan cafeïne kan zorgen voor concentratieproblemen en slapeloosheid, doordat je lijf langdurig in een toestand van hyperalertheid blijft. 
 

Oplossing

De oplossing lijkt simpel: minder koffie drinken. Maar wanneer je gehecht bent aan je kopjes koffie, is dit minder makkelijk. Tip: drink maximaal twee kopjes per dag én drink geen cafeïne na 10 uur 's ochtends en kies daarna zo nodig voor decaf. Zo heeft je lichaam genoeg tijd om de cafeïne uit haar systeem te krijgen voor bedtijd. Drink bij voorkeur je koffie met (plantaardige) melk in plaats van een espresso, en vergeet niet dat er in groene en zwarte thee ook cafeïne zit! 

De nummer één tip om zoveel beter te slapen

Beeld: iStock / TrendAlert
Deel dit artikel
Back to top