Fashion

Interview |In het atelier van MOAM Collective

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (20)

Gisteren showde de acht designers hun gezamenlijk ontworpen collectie in de EYE Amsterdam. Weer een succesvol project van de creatieve duizendpoot Martijn Nekoui. Hoe zagen de voorbereidingen eruit en hoe verliep de samenwerking? Afgelopen woensdag gingen wij langs in het atelier van het collective.

Het MOAM collective bestaat uit de volgende acht designers Marja Bennenbroek, Hoi-Man Cheung, Brian Geradts, Josine Heuts, Ayala van Maarsckerweerd, Nisha Rabiee, Niels Tol, Xiomara van der Zon. Onder leiding van Martijn Nekoui en met begeleiding van 25 mode professionals maakte zij een collectie. Zie hier een blik achter de schermen @ MOAM Collective.

Achterin het kantoor van het fashion headhunters bureau HTNK bevindt zich het atelier van MOAM collective. Martijn Nekoui het brein achter Mode Amsterdam zit achter zijn bureau. Zo overziet hij precies wat er gebeurd. Lichte spanning zie je wel op de gezichten. Logisch, het is bijna zover.

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (7)

Zondag gaan jullie al showen, zijn jullie er klaar voor? Waar kijken jullie het meest naar uit en waar kijken jullie het meest tegen op?
Het zijn de laatste loodjes, nog wat broekspijpen omzomen, de laatste handbewerkingen en dan is het echt klaar. Maandenlang hebben we hier naartoe gewerkt en nu staat zondag dan eindelijk voor de deur. Wij zijn enorm benieuwd naar de reacties van het publiek en de buitenwereld. We hebben er zoveel tijd, liefde en passie in zitten. Het is echt ons kindje geworden. Maandenlang hebben we hier naar toe gewerkt, 10 minuten show en dan is het over.....

Waar loop je tegen aan als je met een team van acht creatieven een collectie ontwerpt? Botsende ego's of vrienden voor het leven?
Het samenwerken was het unieke aan dit project MOAM collective was een experiment. Dit was nog nooit eerder gedaan, dit bestond nog niet. Het is een uniek concept, natuurlijk hadden we wel eens botsingen over de lengte van de mouw of over een rits maar uiteindelijk zijn we wel een collectief en hebben we het eindresultaat echt met zijn achten neergezet.

Jullie zijn begeleid door de crème de la crème van de Nederlandse mode industrie. Wie van hen heeft het meest indruk op je gemaakt? Van wie heb je het meeste geleerd?
Alle coaches hadden een eigen specialisme, dus allemaal vanuit een eigen invalshoek. Trix van der Tol is de koningin op het gebied van patronen dus zij lette meer op de fit. Georgette Koning hield zich meer bezig met de samenhang binnen de collectie en Peter Leferink coachte weer veel meer vanuit het oogpunt dat het een sterke collectie moest zijn. Alle coaches waren geweldig om erbij te hebben. Het is natuurlijk ontzettend tof dat we van hun allemaal coaching hebben gehad, het zijn toch experts met een enorme bonk aan ervaring, kennis en kunde.

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (8)

Waar is jullie collectie op geïnspireerd?
Onze collectie is geïnspireerd op het tijdsbeeld van nu, de huidige tijdsgeest met een clash tussen casual en couture en de strijd tussen anonimiteit en identiteit.

Hoe uit jullie inspiratiebron zich in de gezamenlijke collectie?
We hebben altijd een tweestrijd proberen toe te voegen in een look. Een clean voorpand dat van achteren opeens heel veel volume heeft of een klassiek mannenpak, met daaronder een strak spandex-fiets truitje. Een vernieuwende combinatie, die wij allen zeer interessant vonden.

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (16)

Wat voor een gevoelsbeleving hopen jullie op het publiek a.s. zondag over te brengen?
Wij hopen zondag het gevoel over te brengen dat we met zijn allen iets bijzonders hebben neergezet. Een samenwerking tussen grote namen, jong talent en verschillende facetten. We willen laten zien dat het zonde is om dit jonge talent verloren te laten gaan. Als iedereen zijn ego opzij zet en belangeloos meedoet kun je tot hele toffe dingen komen.

After Moam Collective...... wat zijn jullie plannen?
Wat er na MOAM Collective gaat gebeuren is nog een groot vraagteken. Wij zijn allemaal maar een maal deel van het collectief. Hierna start er een volgende editie en dan is het weer tijd voor een nieuwe generatie designers. Wij hopen hierdoor door te kunnen stromen in de modewereld. We hadden hiervoor bijbaantjes als tandartsassistent, in een kledingwinkel of in een chinees restaurant. Door MOAM zijn we met enorm veel mode experts en mensen uit de Nederlandse mode industrie in contact gekomen. Supergoed voor ons netwerk dus hopelijk komt daar iets moois uit, dat zou fantastisch zijn. Maar deze ervaring, neemt niemand ons meer af....... Aldus het MOAM collective.

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (9)

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (24)

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (11)

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (15)

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (23)

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (27)

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (25)

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (28)

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (29)

MOAM Collective Photography by Jacob van Rozelaar (10)

PHOTOGRAPHY BY JACOB VAN ROZELAAR

MOAM Collective

Deel dit artikel
Back to top