Gezichtsverzorging

8 manieren om je poriën te verkleinen

8 manieren om je poriën te verkleinen

Wanneer je grote poriën hebt, irriteer je je hier misschien aan. Het is vooral genetisch bepaald of je grote poriën hebt en in eerste instantie doe je er dus niet zo veel aan. Er zijn ook andere factoren die zorgen voor grotere poriën. Denk aan de zon, je huidtype en huidveroudering. Heb je last van grote poriën en wil je graag dat deze minder worden? Wij vertellen je hoe je je poriën verkleint.

Verstopte poriën

Als eerste is het goed om te weten waarom je poriën eigenlijk groot zijn. Vaak heeft dit te maken met verstopte poriën. Poriën hebben we nodig, zodat onze huid ademt. Wanneer je poriën verstopt zijn, heeft je huid ook minder de kans om te ademen. Verstopte poriën ontstaan door vuil, een vette huid, dode huidcellen en nog veel meer. Verstopte poriën die open zijn, noemen we blackheads (mee-eters). Verstopte poriën die dicht zijn, noemen we whiteheads.

Manieren om poriën te verkleinen

Als je je afvraagt of je poriën in een paar seconden verwijdert, is het antwoord simpel: dit kan niet. Het is dan ook belangrijker om een gezonde huid te behouden dan je alleen te focussen op grote poriën. Er zijn hiervoor een aantal handige manieren die je in de skin-care routine toevoegt. Hierdoor wordt de kans op grote poriën een stuk kleiner. Onthoud wel dat het niet altijd mogelijk is om compleet af te komen van verstopte poriën, omdat dit soms simpelweg is hoe jouw huid is.

1.    Gebruik geen vergrotende spiegel

Iets wat je niet gebruikt als je last hebt van grote poriën is een vergrotende spiegel. Hierdoor zie je je poriën alleen maar beter. Hierdoor krijg je misschien een vertekend beeld van je poriën en de hoeveelheid ervan. Niemand ziet jouw poriën namelijk op die manier hoe jij ze in jouw spiegel ziet.

2.    Dagelijks reinigen

Of je nu wel of geen last hebt van verstopte poriën, je gezicht dagelijks reinigen is heel belangrijk voor een gezonde huid. Door je huid dagelijks te reinigen, zorg je ervoor dat al het vuil en de dode huidcellen van je huid verdwijnen. Hierdoor is de kans op verstopte poriën een stuk kleiner en daarmee ook de kans op grote poriën.

3.    Scrub of exfolieer

Naast een dagelijkse reiniging is je huid één keer per week exfoliëren of licht scrubben ook een wondermiddel. Ook hierdoor verwijder je vuil en dode huidcellen, waardoor je poriën op den duur verkleinen. Let hierbij wel op dat je niet te ruig te werk gaat en het bij één a twee keer per week laat.

4.    Niet aan je gezicht zitten

Hoe moeilijk dit ook klinkt voor sommigen, het is belangrijk om niet of zo weinig mogelijk aan je gezicht te zitten. Je handen raken een stuk sneller verstopt door het vuil op je handen. Verstopte poriën uitknijpen is heel verleidelijk, maar doe het niet op de kans op grote poriën te verkleinen.

5.    Gebruik SPF

We geven je ook gelijk een reminder om iedere dag (ja, ook in de winter) SPF te dragen. Uv-straling vergroot namelijk ook de kans op grote poriën. Wil je dus je poriën verkleinen? Draag dan een SPF van minimaal 15 in de winter en minimaal 30 in de zomer.

6.    Neem een peeling

Peelings doen vaak wonderen bij grote poriën. Chemische peelings zorgen er namelijk voor dat je poriën verschoond worden. Je laat dit doen bij een schoonheidsspecialsite of huidtherapeut, maar er zijn ook peelings die je thuis doet.

7.    Gebruik producten met glycolic acid

Zoek in de ingrediëntenlijst van jouw skin-care producten naar glycolic acid. Ook dit ingrediënt doet vaak wonderen voor jouw grote poriën. Glycolic acid zuigt als het ware overtollig vet en vuil je huid uit en dat is precies wat je wil als je grote poriën hebt.

8.    Gebruik geen crème op basis van olie

Het is belangrijk om geen crèmes te gebruiken op basis van olie. Ook niet wanneer je een droge huid hebt. Olie is namelijk een boosdoener als het gaat om grote poriën. Het is dus beter om deze te vermijden.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top