Health

Waarom een inboedelverzekering ook als student een echte must is

Waarom een inboedelverzekering ook als student een echte must is

Ben je student en studeer je op grote afstand van jouw woonplaats? Dan is de kans groot dat je een kamer huurt. Omdat je dan flink wat kosten maakt, heb je maandelijks waarschijnlijk niet bijzonder veel te besteden. Om meer geld over te houden, kijk je misschien naar uitgaven waarop je kunt besparen. Mogelijk overweeg je om geen inboedelverzekering af te sluiten.

Ondanks dat je op deze manier maandelijks minder kosten hebt, is het niet verstandig om deze verzekering links te laten liggen. Een inboedelverzekering is namelijk ook voor studenten een echte must. In deze tekst leggen we uit waarom dit zo is.

Jouw inboedel is goed verzekerd

De voornaamste reden om als student een inboedelverzekering af te sluiten is omdat jouw inboedel op deze manier goed verzekerd is. Heb je nagenoeg alle spullen bij de kringloop of op Marktplaats gekocht? Of heb je een groot deel zelfs gekregen? Dan denk je misschien dat jouw inboedel niet veel waard is. Alle spullen afzonderlijk vertegenwoordigen misschien geen bijzonder grote waarde, maar samen zijn ze toch vaak een redelijk bedrag waard.Breekt er brand uit in het studentenhuis waar jij woont en is bijna jouw gehele inboedel beschadigd of verloren gegaan? Dan kost het je flink wat geld om alles te vervangen. Wanneer je jouw inboedel verzekerd hebt, draai je niet zelf op voor deze kosten. Als je een inboedelverzekering hebt afgesloten kun je namelijk aankloppen bij jouw verzekeraar. Jouw inboedel is overigens niet alleen verzekerd voor brand. Je bent namelijk ook verzekerd voor inbraak van spullen uit jouw kamer. Enige vereiste is wel dat er braaksporen zichtbaar zijn.

Zoek uit of je meeverzekerd bent op de gezinspolis

Zie je in dat een inboedelverzekering een must is voor studenten? Dan wil je deze verzekering zelf misschien afsluiten. Doe dit niet voordat je uitgezocht hebt of je op de polis van jouw ouders of verzorgers bent meeverzekerd. Er zijn namelijk verzekeraars waarbij studerende kinderen die op kamers zitten standaard zijn meeverzekerd op de gezinspolis. Als dit het geval is hoef je zelf geen inboedelverzekering af te sluiten. Reden genoeg om dit altijd even uit te zoeken.

Korting op inboedelverzekering voor studenten

Als je niet meeverzekerd bent op de gezinspolis van jouw ouders/verzorgers, zit er niets anders op dan zelf een inboedelverzekering afsluiten. Gelukkig hoef je als student niet de hoofdprijs te betalen voor deze verzekering. Veel verzekeraars hebben namelijk een inboedelverzekering voor studenten. De dekking is hetzelfde als de normale inboedelverzekering, maar je betaalt er een lagere premie voor.

Opstalverzekering is niet nodig

Wanneer je op kamers gaat, vraag jij je mogelijk af of je ook een opstalverzekering af moet sluiten. Dit is niet het geval als je de kamer huurt. De verhurende partij is dan namelijk verantwoordelijk voor een woonhuisverzekering, zoals een opstalverzekering ook wel genoemd wordt. Deze verzekering moet namelijk afgesloten worden door de eigenaar van het pand. Ondanks dat een opstalverzekering wettelijk verplicht is, raden wij je aan uit te zoeken of hij is afgesloten voordat je het huurcontract tekent. Op deze manier weet je namelijk zeker of jouw kamer goed verzekerd is.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top