Health

Dit is waarom je beter niet té gemotiveerd kan zijn

Dit is waarom je beter niet té gemotiveerd kan zijn

Iedereen heeft weleens zo’n dag, waarop je nergens motivatie voor hebt. Soms worden mensen hier helemaal somber van. Vooral als je ’s avonds ontdekt, dat je helemaal niets hebt gedaan. Nou, no worries als dat gebeurt. Je hoeft niet elke dag gemotiveerd zijn. Wat blijkt? Te gemotiveerd zijn is ook niet goed voor je. Huh?

Hypermotivatie

We leven in een wereld, waarin motivatie en productiviteit belangrijke termen zijn. Mensen willen graag dingen ondernemen en doelen bereiken. Alleen kun je blijkbaar ook te gemotiveerd zijn en dat werkt vervolgens tegen je. Grote kans dat je dan juist sneller faalt. Hypermotivatie beïnvloedt namelijk je keuzes en daardoor zou je juist verkeerde keuzes kunnen maken. Dit geldt overigens ook als je juist veel te weinig motivatie hebt.

Minder zorgvuldig

Voor het onderzoek van de Zwitserse Universiteit van Genève werden muizen gebruikt als proefdieren. De muizen dronken uit twee verschillende soorten tuiten. Vervolgens onderzochten ze, wat de muizen deden zodra ze minder (of juist te veel) gemotiveerd waren. De ene groep likte alleen aan de eerste drinktuit zonder resultaat. Dat terwijl de andere groep wel genoeg water binnenkreeg via de tweede tuit. Blijkbaar ben je minder zorgvuldig als de motivatie schommelt.

Doel bereiken? Nooit overhaasten

Overhaast jezelf niet, wanneer je een doel wilt bereiken. Dan heb je meer kans om fouten te maken op de weg ernaartoe. Ook kun je dan bijvoorbeeld in een burn-out belanden. Nou, dan ben je meteen verder van je doel. Probeer ook niet te veel in één keer te bereiken. Focus je op een doel per keer. Uiteindelijk kom je er wel.

Bron: Stylist.co.uk
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top