Fashion

Dit is hoe vaak je je winterjas eigenlijk echt moet wassen

Dit is hoe vaak je je winterjas eigenlijk echt moet wassen

Het is - ondanks de warmere dagen van de afgelopen tijd - bíjna weer tijd om de winterjassen van achter uit de kast te halen. Misschien gebruik je je fijne jas van vorig jaar, of heb je in de winkels alweer hele toffe, nieuwe winterjassen gespot. Anyways, je winterjas ga je waarschijnlijk vaak gebruiken dit jaar en net als elk ander kledingstuk moet deze ook gewassen worden. Maar hoe vaak moet dit eigenlijk? 

Oftewel, hoe vies wordt een winterjas en hoe vaak 'mag' je het vergeten om 'm te wassen? 

Zo vaak moet je je winterjas wassen

Of je nu dagelijks om zeven uur op de fiets moet naar je school of werk, of dat je gewoon zo'n koukleum bent dat je absoluut niet zonder warmte kan; een winterjas is altijd een hit. Maar daarbij zou hygiëne ook een aandachtspuntje moeten zijn, terwijl je dit bij een (winter)jas misschien nog weleens vergeet. Zeker als je een winterjas van vorig jaar (of het jaar daarvoor) pakt, is het slim om wel even te checken of deze wel klaar voor gebruik is, of beter: of deze wel schoon genoeg is. 

Materiaal en kleur

Hoe vaak je een winterjas moet wassen hangt van meerdere dingen af. Zo speelt het natuurlijk een grote rol hoe vaak je de jas draagt, wat je er allemaal mee uitspookt, wat voor materiaal het heeft én welke kleur je jas is. Mocht je nou bijna elke dag met je winterjas door de modder en kou rollen, dan raden we aan om 'm wat vaker in de was te doen. Maar, gebruik je je winterjas 'normaal' en is deze niet zichtbaar vies, dan is het prima om de jas eens per winterseizoen uit te wassen of naar de stomerij te brengen. Dan hang je de jas na het seizoen weer in de kast en de volgende winter is 'ie weer fris en fruitig. 

Nare luchtjes

Eén van de dingen waar winterjassen nog weleens mee strugglen is het hebben van nare luchtjes wanneer je de jas vaak hebt aangehad. Een wollen jas is vaak zelfreinigend, dus hoef je ook niet zo vaak uit te wassen of schoon te maken. Voor nare in de jas-blijvende luchtjes hoef je je dan eigenlijk ook geen zorgen te maken bij dit materiaal. Veel andere jassen kunnen - zeker na een sneeuw- of regenbui - nogal gaan stinken en hebben dan ook zeker even de ruimte nodig om uit te luchten. Op deze manier droogt je jas beter en ontstaan er ook minder snel nare geurtjes. 

Waarom maar één keer?

Het ligt dus uiteindelijk aan de jas en de situatie hoe vaak je deze moet uitwassen. Het is aan te raden om het één keer per jaar te doen en dit is vooral omdat je onder een winterjas vaak dikke truien of laagjes aanhebt. Dit zit dichter op je lichaam, dus moet het vaker uitgewassen worden. Daarbij komt het maar zelden voor dat je helemaal nude onder een winterjas zit... toch? 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top