Gezichtsverzorging

Zo ontdek je wat jouw huidtype is

Zo ontdek je wat jouw huidtype is

Je huidtype bepalen klinkt als een makkelijke opgave, maar toch lopen veel mensen tegen een aantal dingen aan. Misschien heb je soms wel een hele vette huid op de t-zone en is de rest van je huid zo droog als de Sahara. Hoe bepaal je dan wat jouw huidtype is? Wij vertellen je hoe je ontdekt wat jouw huidtype is. Zo koop je voortaan altijd de juiste producten voor jouw huid.

Verschillende huidtypes

Als eerst is het goed om te weten dat er een aantal verschillende huidtypes zijn. De verschillende huidtypes zijn: een droge huid, een gemengde huid, een gevoelige huid, een normale huid, een vette huid, een verouderde huid en een huid met problemen (zoals acne of couperose). We lichten een aantal huidtypes voor je toe, zodat jij ontdekt wat jouw huidtype is.

Normale huid

Ondanks dat een normale huid klinkt als de meest ideale huid, is het wel erg belangrijk deze huid goed te verzorgen. Een normale huid herken je aan een egale tint, de gladheid en fijne poriën. Je hebt dus (meestal) geen zichtbare problemen, maar je huid beschermen tegen vervuiling en Uv-straling is wel belangrijk. Gebruik daarom altijd een SPF en reinig je huid twee keer per dag.

Een droge huid

Een droge huid herken je aan een huid die dof oogt, snel rood wordt en snel schilfertjes krijgt. Ook voelt een droge huid trekkerig aan. Dit komt doordat een droge huid minder olie produceert. Bij een droge huid is het erg belangrijk om goed te hydrateren met serum en moisterizers. Goede producten zijn producten met hyaluronzuur, shea butter of glycerine. Voorkomen hete douches en wasbeurten van je gezicht als je een droge huid hebt. Gebruik bij het reinigen van je huid een zachte facewash en exfolieer je huid niet als dat niet nodig is. Dit irriteert de huid namelijk.

Een gemengde huid

Een gemengde huid is, zoals de naam al doet verklappen, een huid die zowel droog als vet is. Meestal is hierbij de t-zone vettig en de rest van het gezicht aan de droge kant. Een gemengde huid is lastiger, omdat je gezicht op verschillende delen andere behoeften heeft. Net als bij een droge huid is het bij een gemengde huid ook belangrijk goed te hydrateren, maar is ook goed om te exfoliëren. Gebruik hierbij een exfoliant met BHA. Bij een gemengde huid is balans key. Je wil niet té vette producten gebruiken waardoor je poriën dichtslibben, maar ook je huid niet dehydrateren.

huidtype
Beeld: Unsplash

Een gevoelige huid

Een lastig te behandelen huidtype is de gevoelige huid. Dit komt doordat iedere gevoelige huid weer anders reageert op bepaalde producten. Een gevoelige huid herken je aan roodheid, branderig gevoel, jeuk en erge droogheid. Producten met de bestandsdelen azelaic acid en niaciamide een goede optie. Het is erg belangrijk een gevoelige huid ook goed te beschermen. Gebruik daarom altijd een SPF om je huid te beschermen. Je merkt al snel waar je huid gevoelig voor is, dus vermijdt de producten waarvan je merkt dat het boosdoeners zijn. Prooducten met parfum bijvoorbeeld zijn meestal een no-go.

Vette huid

Een vette huid herken je vrij gemakkelijk: je huid is vaak glimmend, je hebt grove poriën en veel (zichtbare) mee-eters. Ook zwerft er hier en daar een puistje rond op een vette huid. Bij een vette huid is het, ondanks dat je dat niet verwacht, toch belangrijk om ook een moisterizer te smeren. Door een crème te kiezen voor een vette huid, breng je de huid namelijk in balans. Vaak zit hier ook een matterende werking in. Zorg ervoor dat je niet te heet doucht en te vaak scrubt. Ook is het belangrijk geen producten met alcohol te gebruiken. Dit vergroot namelijk de talgproductie, waardoor je sneller een vette huid krijgt.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top