Face & Sculpting

Neuscorrectie: dit is wat je erover moet weten

Neuscorrectie: dit is wat je erover moet weten

Maak je serieuze overwegingen om een neuscorrectie te laten doen? Dan staat er veel op je wachten. Veel mensen denken dat je onder het mes komt te liggen en voilà: even later heb je het gewenste resultaat. Maar helaas is dat niet zo. We geven je een overzicht van wat er allemaal bij een neuscorrectie komt kijken.

Wat is er mogelijk?

Allereerst plan je een consult in met de arts en bespreek je jouw wensen. Hij of zij legt de verschillende ingrepen uit. Misschien wil je een simpele ingreep voor een kleinere neustip of wil je je neus compleet veranderen. Je arts legt uit wat er allemaal mogelijk is. In de meeste gevallen bewerkt hij of zij een foto van je neus. Aan de hand van die foto bepaal je voor jezelf of je bewerkte neus jouw gewenste resultaat is.

De correctie kan niet worden teruggedraaid. Het is een permanente operatie en je kunt je oude neus nooit meer terugkrijgen. Het is wel mogelijk om in de toekomst meerdere neuscorrecties te ondergaan.

Neuscorrecties brengen risico's met zich mee,  zoals bloedingen, infecties en ontstekingen. Minder voorkomende risico’s zijn bloeduitstortingen, problemen met ademhalen en een asymmetrische vorm van je neus.

Je moet minimaal 18 jaar zijn voor een neuscorrectie. De prijs in Nederland voor een complete neuscorrectie ligt tussen de €5.800 en €7.000. In het buitenland verschilt dit. Zo kun je in Turkije met €1500 een chirurg voor je neuscorrectie vinden.

Het verschil tussen een open en gesloten neuscorrectie

Er zijn twee hoofdbenaderingen van de neuscorrectie: een open en een gesloten neuscorrectie. Volgens Cosmediate – een online platform voor cosmetische behandelingen – is het belangrijkste verschil dat de chirurg bij een open neuscorrectie een kleine insnijding maakt aan de onderzijde van je neus. Dat heb je misschien wel bij bepaalde celebs gezien. Bij een gesloten neuscorrectie wordt er aan de binnenkant van je neus ingesneden. De insnijdingen zijn niet zichtbaar aan de buitenkant.

Als je goed kijkt, zie je in de onderstaande post van Priyanka Chopra dat ze een klein littekens aan de onderzijde van haar neus heeft.

Het verschil tussen een dunne huid en dikke huid

De huiddikte bij een neuscorrectie is belangrijk. Het bepaalt hoeveel van je neus zichtbaar blijft en hoeveel verwijderd wordt. Mensen met een dikke huid zien mogelijk niet genoeg van het verschil. Daarentegen zien mensen met een dunne huid soms meer verschil zien dan ze hadden gehoopt.

Tip: een van de makkelijkste manieren om te weten of je een dikke of dunne huid op je neus hebt is door in de spiegel te kijken of de randen van het kraakbeen van je neuspunt door de huid heen zichtbaar zijn. Je hebt een dunne huid als je de randen kunt zien. Je hebt een dikke huid als je de randen niet kunt zien. De meerderheid van de mensen die een neuscorrectie ondergaat en die de juiste verwachtingen over hun gewenste resultaat hebben, is blij met het resultaat, volgens de cosmetische- en plastische chirurgie adviseur website RealSelf.

De operatie

Alright, je kent nu het verschil tussen een open en gesloten operatie en je weet of je een dunne of dikke huid hebt. Je bent klaar voor de volgende stap: de operatie. In bijna alle gevallen wordt de patiënt onder narcose gebracht.

Tijdens je operatie lig je als een roosje te slapen onder narcose. De chirurg geeft je medicijnen die je helpen met het ontspannen van je spieren. Hij of zij kan dan makkelijker een beademingsslang in je keel plaatsen, die je helpt met ademen. Dit heb je gelukkig niet door. Na de operatie verwijdert de chirurg de beademingsslang. Maar je kunt helaas wel wakker worden met keelpijn en spierpijn. Je neus en keel zijn natuurlijk verbonden en om die reden kun je na een neuscorrectie dagenlang bloed uitspugen. Geen pretje, maar it gets better.

Na de operatie

Na de operatie reageert iedereen anders op narcose. Sommigen kunnen ertegen, anderen worden misselijk. Mocht je écht slecht reageren op narcose, dan blijf je meestal één tot twee dagen ziek. Misselijkheid na narcose kan te maken hebben met de medicatie, beweging en het type operatie.

Ook kun je last hebben van verwarring. Je kunt dagenlang de weg kwijt zijn en problemen hebben met herinneren en concentreren. Je moet nou eenmaal je bewustzijn terugkrijgen. Hierom is het belangrijk dat je voor en na de operatie iemand aan je zij hebt met wie je close bent en op wie je kunt rekenen. Steun van je omgeving kan je heel erg helpen na de operatie!

Bovendien kun je wakker worden met rillingen en jeuk. Rillingen komt voor bij maximaal de helft van de mensen na de operatie. Jeuk is een vaak voorkomende bijwerking van verdovende middelen die de chirurg je bij de narcose geeft.

Mensen die een neuscorrectie ondergaan krijgen vaak na de operatie een verstopte neus. Dit komt door de zwelling in je neus. Je verstopte neus verzwakt je reuk- en smaakvermogen. Dit kan een paar weken aanhouden. 

Zwellingen

Na de operatie plaatst de chirurg grote pleisters op je neus. Bij een operatie waar ze het bot van je neus breken krijg je na de operatie last van een blauwe en opgezwollen huid. En je loopt met grote pleisters op je neus. Na een week ga je terug naar de arts: hij haalt de grote pleisters van je neus af en plakt nog een mini-pleister op die je nog een week moet dragen. De blauwe plekken en zwellingen verdwijnen na twee weken. Mind you: je moest dus wel na je operatie twee weken vrij nemen van school of werk of je andere verantwoordelijkheden! Blijf dus lekker thuis rusten.

Het echte resultaat van je nieuwe neus zie je niet direct. Het duurt 1 tot 1.5 jaar totdat alle zwellingen weg zijn. Ga er van uit dat je neus niet op je gewenste resultaat wanneer de chirurg de pleisters van je neus afhaalt. Veel artsen (vooral in Turkije) maken een before en after foto.

Die after foto is dus je échte resultaat en die krijg je ook wanneer alle zwellingen na 1 tot 1,5 jaar verdwenen zijn.

Gouden tip: maak om de maand een foto om het verschil qua zwelling te kunnen zien!

Bijwerkingen na de neuscorrectie

Even een opsomming waar je last van kunt krijgen na een nose job

 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Bloedneus
 • Verstopte neus
 • Loopneus
 • Verdwenen reuk- en smaakvermogen
 • Muf geurtje
 • Verwarring
 • Rillingen
 • Jeuk

De vraag is of je überhaupt deze klachten krijgt, welke klacht(en) je krijgt en hoe lang het aanhoudt. Het verschilt per persoon. Zo verdwijnt hoofdpijn meestal na paar dagen, maar een muf geurtje kun je langer blijft ruiken.

Volgens het Flevoziekenhuis krijg je na je operatie de volgende recepten van je chirurg mee:

 • Een neusspray (Xylometazoline 0,1%) om de zwelling in de neus tegen te gaan. Elke dag spuit je 3 maal één pufje neusspray in beide neusgaten.
 • Zout water om je neus schoon te maken. Elke dag spoel je hier 3-4 keren je neus mee.
 • Neuszalf om de hechtingen op te lossen. Breng het 2-3 keer per dag in beide neusgaten aan.
 • Mocht je voor de operatie een neusspray gebruiken, kun je het beste met je chirurg bespreken of je het mag gebruiken indien dat nodig is.
Bron: Cosmediate, RealSelf, het Flevoziekenhuis
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top