Health

Vaak last van traanogen: dit zijn de mogelijke oorzaken en oplossingen

Vaak last van traanogen: dit zijn de mogelijke oorzaken en oplossingen

Stel je voor, je loopt buiten in de kou. Je hebt het ijskoud maar je loopt stevig door omdat je ergens moet zijn. Uit het niets beginnen er tranen over je wangen te rollen. Wanneer je aankomt op je bestemming ziet het eruit alsof je flink hebt zitten huilen en is je mascara uitgelopen. Traanogen komen best vaak voor, zeker in dit koude weer. Maar wat veroorzaakt het eigenlijk en hoe kom je ervan af?

De mogelijke oorzaken van traanogen

Tranen zijn goed voor je ogen. Ze houden je ogen gehydrateerd en zorgen ervoor dat je scherp kunt blijven zien. Maar traanogen zijn iets te veel van het goede. De oorzaak van traanogen licht vaak bij een van twee mogelijke factoren: de overproductie van tranen of een blokkade bij het afvoeren van de tranen. Sommige mensen worden geboren met een overactieve traanproductie of onderontwikkelde traanbuisjes. Maar vaak geven deze symptomen aan dat er iets anders aan de hand is. Hiervoor zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken.

Droge ogen

Dit klinkt misschien erg tegenstrijdig, maar droge ogen kunnen de oorzaak zijn van traanogen. Dit kan komen doordat je lichaam niet genoeg tranen aanmaakt of doordat je tranen te snel opdrogen. Sommige mensen hebben nou eenmaal drogere ogen. Maar dit kan ook veroorzaakt worden door hevige wind of sommige medicijnen. Je ogen gaan tranen doordat droge ogen kunnen irriteren. Je lichaam reageert hierop door veel extra tranen aan te maken, om als het ware de irritatie weg te spoelen.

Allergieën of verkoudheid

Als je last hebt van allergieën of als je weleens verkouden bent herken je vast een aantal van de volgende symptomen: een loopneus, een vervelende hoest en jeukende traanogen. In de meeste gevallen gaan de tranen weer weg zodra de andere symptomen ook afnemen. Als je veel last hebt van traanogen kun je er ook voor kiezen om speciale oogdruppels te gebruiken die geschikt zijn voor gebruik bij allergische klachten.

Andere veelvoorkomende oorzaken

Naast deze twee oorzaken zijn er nog een aantal andere mogelijke oorzaken. Hieronder valt bijvoorbeeld het hebben van een geblokkeerde traanafvoer. Daarnaast kan het ook komen door ontstekingen aan het oog of het ooglid en andere vormen van irritatie.

Hoe bestrijd je traanogen?

In de meeste gevallen, hoef je je geen zorgen te maken als je ogen heftiger tranen dan normaal. Deze klachten zullen waarschijnlijk uit zichzelf weggaan. Mocht dit niet het geval zijn, of gaan de traanogen gepaard met andere klachten aan de ogen, dan is het bezoeken van een arts verstandig. Uiteindelijk is het hebben van traanogen heel normaal, en hoef je je dus vaak geen zorgen te maken. Dus mocht dit jou vaker overkomen, dan is het misschien slim om over te stappen of waterproof mascara.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top