Health

Hoe (on)schuldig is vapen?

Hoe (on)schuldig is vapen?

Vooral jongvolwassenen uit de Gen Z-generatie vapen liever dan dat ze een sigaret opsteken. Zelfs tijdens de fashion weken zagen we influencers en modebloggers in de weer met een vape. Zo spotten we modellen Bella Hadid en Elsa Hosk keer op keer met een vape. De vape lijkt wel een stijl accessoire geworden. Maar hoe onschuldig is de vape eigenlijk?

Waarom is vapen zo'n hype?

De smaakstoffen in een vape geven een lekkere smaak, waardoor je de bittere en nare smaak van nicotine niet meer proeft. Er is een uitgebreide keuze aan (vooral zoete) smaken. Voor veel jongeren is de vape om deze reden satisfying. Daarnaast zijn de vapes goedkoper dan normale sigaretten. En je hoeft er officieel niet eens voor naar buiten.

Voordelen van vapen?

De vape kán lekker ruiken als je het met een smaakje rookt. We weten allemaal dat je door roken gele vingers en vergeelde tanden krijgt. Bij vapen is dit niet het geval. Ook is vapen milieuvriendelijker: in vergelijking tot de sigaret gooi je de vape niet zomaar op straat weg. Je kunt op meerdere plekken vapen en je hebt geen asbak nodig.

Hoe schadelijk is vapen?

Als je vapet inhaleer je geen schadelijke stoffen als teer. Toch komen er genoeg andere giftige stoffen vrij. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Een vape bevat veel nicotine en dat is erg verslavend. Volgens zmoker.nl worden vapes gevuld met e-liquid. Dat is een vloeistof die gebruikt wordt om een e-sigaret mee te vullen. Een e-liquid percentage van 1,6 of 16mg/ml betekent dat er 16 mg nicotine in zit. Door een nicotineverslaving kun je je moeilijker concentreren. Het inhaleren hiervan kan je luchtwegen beschadigen. Je krijgt hartkloppingen en er is sprake van een verhoogde kans op kanker. Bovendien kan vapen ervoor zorgen dat je meer geneigd bent om gewone sigaretten te gaan roken. Ook vape je meer omdat je niet kunt tellen hoeveel je rookt, wat bij sigaretten wel mogelijk is.

Is vapen gezonder dan roken?

Gewone tabakssigaretten bevatten 7.000 chemicaliën, waarvan vele giftig zijn. We weten nog niet precies welke chemicaliën er in de vape zitten. Johns Hopkins Medicine verklaart dat er bijna geen twijfel over mogelijk is dat vapen je blootstelt aan minder giftige chemicaliën dan het roken van sigaretten. Vapen is dus minder schadelijk dan roken, maar het is nog steeds ongezond.

Wil je vapen gebruiken om van je sigarettenverslaving af te komen? Dan blijven de risico’s wel beperkt. Het is alleen niet de meest effectieve manier om te stoppen met roken. Het gevaar is dat je op deze manier vast blijft in je rookverslaving. Op lange termijn is het niet gezond. De minst ‘ongezonde’ optie is een vape zonder nicotine.

Bron: Zmoker, RIVM
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top