Lifestyle

7 tips om je zwembad te onderhouden 

7 tips om je zwembad te onderhouden 

Ben je gezegend met een zwembad? Dan wil je hier natuurlijk deze zomer (en misschien ook wel de winter) van genieten. Helder, schoon en bacterievrij water draagt natuurlijk bij aan het genieten. Om dit te realiseren is goed onderhoud van essentieel belang. Een zwembad onderhouden kan best een flinke klus zijn. Ook zitten er een aantal stappen bij die je eerst even goed onder de knie moet krijgen. Om je hierbij te helpen hebben wij zeven tips voor je op een rijtje gezet, zodat je een kraakhelder zwembad houdt!

Tip 1: maak gebruik van een filter

Allereerst is het ontzettend belangrijk om een filterpomp in je zwembad te plaatsen. Gelukkig wordt dit in de meeste gevallen bij een nieuw zwembad gewoon geleverd. Om het water schoon te houden, is het belangrijk om het water minstens twee keer per dag volledig rond te laten pompen. Dit betekent in de meeste gevallen dat je de pomp 8 tot 10 uur per dag mag laten draaien. Vervolgens is het belangrijk om de zwembadfilter goed schoon te houden. Dit doe je door de filter 3 à 4 keer per jaar te ontkalken en wekelijks een ‘backwash’ te laten doen. Bij dat laatste wordt vuil afgevoerd en neemt de druk in de filter af. 

Tip 2: controleer regelmatig de PH- en chloorwaarde van het water

Allereerst is het goed om te weten dat chloor zijn werk pas goed kan doen bij de juiste PH waarde. Daarom is het zo belangrijk om deze waarden in balans te houden. Je gebruikt deze chemicaliën zodat algen en ongewenste bacteriën wegblijven en jij in schoon water kunt zwemmen. Voor het beste resultaat is het belangrijk om regelmatig de PH- en chloorwaarden te controleren. Dit doe je met een digitale meter of met teststrips. Als je het zwembad dagelijks en langdurig gebruikt, is het beter om ook op alle dagen de PH- en chloorwaarde te testen. Om het chloor zijn antibacteriële werking te laten doen, moet de PH waarde van het water tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Afhankelijk van de waarde kun je met speciale middelen de PH waarde omhoog of omlaag krijgen en vervolgens chloor toevoegen in de vorm van tabletten. 

Tip 3: gebruik een skimmer

Met een skimmer zorg je ervoor dat het grovere vuil, zoals bladeren, takjes, gras en insecten buiten je zwembad blijven. Je kunt het zien als een soort afzuigpunt die zich ongeveer 2 centimeter onder de zwembadrand bevindt. Het is dus een mooie aanvulling op de filterpomp. Wil je liever geen gebruik maken van een skimmer? Dan kun je ook gewoon ‘old-school’ met een schepnet aan de gang. 

Tip 4: voeg vers water toe

Veel mensen denken dat het niet nodig is om vers water aan het zwembad toe te voegen dankzij het gebruik van chemicaliën. Helaas is dit niet het geval, want het water raakt op een gegeven moment verzadigd waardoor de chemicaliën geen effect meer hebben. Door regelmatig water te verversen voorkom je dat er zouten in het water gevormd worden. We raden aan om wekelijks ongeveer 3 tot 5 procent van het water te verversen om dit te voorkomen. 

Tip 5: stofzuig je bodem en wanden

Als je regelmatig je zwembad stofzuigt worden er vuildeeltjes, die je op het eerste oog niet ziet, verwijderd uit het zwembad. Je kunt kiezen tussen een elektrische stofzuiger die je met de hand bedient of een zwembadrobot waar je geen omkijken naar hebt. Naast dat je dankzij de stofzuiger schoner water hebt, kan je filterpomp het water in een kortere tijd filteren doordat het schoner water is. Hiermee bespaar je op energieverbruik en zorg je voor een langere levensduur van de filter. 

Tip 6: dek je zwembad af

Als je jouw zwembad (een tijdje) niet gebruikt is het verstandig om ‘m af te dekken. Naast het feit dat er dan minder vuil in het zwembad terecht komt, heeft het ook nog andere voordelen. Zo verdampt het water minder snel verdampt en koelt het minder snel af. Hierdoor heeft de verwarmingsinstallatie het minder zwaar en dat zie jij weer terug op je energierekening!

Tip 7: spoel jezelf (of je kinderen) af voordat je gaat zwemmen

Dit klinkt misschien als een open deur, maar toch helpt het enorm. Als je jezelf eerst even afspoelt zorg je ervoor dat er (minder) huidschilfers, losse haren, zonnebrandcrème etc. in het zwembad terecht komt. Verder kan er natuurlijk ook gras of aarde in het zwembad terecht komen als kinderen (of volwassenen) eerst op blote voeten door de tuin hebben gelopen. Mocht je dit willen voorkomen, is het dus verstandig om eerst even af te spoelen. Tenzij je erin wordt gegooid…

Bij veel van deze tips is het moraal van het verhaal: regelmatig onderhoud of testen is key! Zolang je het bijhoudt, kun jij de hele zomer (en de andere maanden) genieten van een helder, schoon en bacterievrij zwembad.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top