Nagellak

Nagels bijten: zo kom je er vanaf!

Nagels bijten: zo kom je er vanaf!

Friemelen aan je haren, wimpers trekken of... nagelbijten! We hebben allemaal wel een tik die we graag af zouden leren maar toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het bijten van nagels komt het vaakst voor want uit onderzoek blijkt dat één op de vier mensen zijn nagels bijten. Hoog tijd om daar wat aan te doen dus! Wij vertellen jou hoe je van nagels bijten afkomt (en afblijft).

Het bijten van je nagels wordt in de medische wereld ook wel onychofagie genoemd. Het bijten van nagels is een onbewuste impuls die vaak wordt uitgevoerd wanneer iemand gestrest, boos of verveeld is. Toch zijn de gevolgen van nagelbijten veel groter dan de meeste mensen denken. Het is niet alleen onhygiënisch, je krijgt er ook zwakkere tanden van! Zo kunnen er stukjes tand afbreken en kan je klachten aan het kaakgewricht krijgen. Snel ophouden met nagelbijten dus. Wij hebben vijf tips op een rij gezet zodat jij weer de leukste nagellak trends op je lange nagels kan dragen. 

1. Verzorg je nagels 

De nagels van nagelbijter hebben veel te voortduren gehad. Grote kans dat jouw nagels broos zijn geworden en sneller afbreken. Verzorg daarom je nagels goed door elke dag je nagels een beetje te vijlen. Voor de afgekloven nagelriemen en velletjes kun je een nagelolie gebruiken. Zo helen ze sneller en blijven je nagelriemen gezond. 

2. Zoek afleiding 

Zorg dat je genoeg afleiding zoekt! Geef je handen een bezigheid of neem altijd kauwgom mee. Het dragen van een opvallend elastiekje kan ook een goede afleiding en herinnering aan jezelf zijn om te stoppen met nagelbijten. 

3. Anti-nagelbijt

Er bestaan anti-nagelbijtproducten die je op de nagels kan smeren. Wanneer je dan op je nagels bijt proef zo een vieze smaak dat je er gelijk mee stopt. Deze optie is echter niet toe te passen op kleuters.

4. Denk aan je gezondheid

We zeiden het al, maar nagelbijten is heel erg slecht voor je gezondheid. Er zitten veel bacteriën onder je nagels en door ze af te bijten belanden ze in je mond. Dit kan infecties veroorzaken. Daarnaast is het bijten van je nagels ook slecht voor de gezondheid van je tanden en kaakgewricht.  

5. Beloon jezelf

Wees trots op jezelf dat je wil stoppen met nagelbijten en zet kleine stappen. Heb je drie dagen niet aan je nagels gebeten? Trakteer jezelf dan op een klein cadeautje (nagellak bijvoorbeeld) of je favoriete gerecht. Na een maand heb je lange nagels en kan je jezelf trakteren op een manicure! En echt, dat is het helemaal waard!

Beeld: istock
Deel dit artikel
Back to top