Fashion

It’s science: felgekleurde kleding maakt je gelukkiger

It’s science: felgekleurde kleding maakt je gelukkiger

Als jouw kledingkast volhangt met felle kleuren als geel, blauw en roze, dan gaat het waarschijnlijk heel goed met je. Nou ja, wanneer je de kleding daadwerkelijk draagt dan. Het schijnt dat felgekleurde kleding je namelijk blijer maakt en dit is waarom.

Waarom maakt kleurrijke kleding gelukkig?

Misschien ben je helemaal niet zo van de kleuren en draag je vrijwel altijd wit of zwart. Nou, mogelijk overweeg je zo direct toch een switch. In de mode-industrie noemen ze het ook wel dopamine dressing. Wat blijkt? Felgekleurde kleding zou je humeur een boost kunnen geven. Dat klinkt onzinnig, maar volgens kleurenpsycholoog Karen Haller klopt het wel. Ze vertelt: "Kleur is een goede manier om onze geest op te vrolijken. Ons zelfvertrouwen kan een boost krijgen als we kleuren dragen waar we van houden en ons goed in voelen."

Blijkbaar hebben kleuren meteen een bepaalde, emotionele werking op ons. Op de een of andere manier gedraag je je anders bij het zien van bepaalde kleuren. Bij elke kleur hoort een bepaald gevoel.

Geel

De kleur geel bijvoorbeeld maakt je vaak vrolijker. Het doet mensen aan de zon denken. Tja, wie wordt er nou niet blij van een zonnige dag?

felgekleurde kleding geel betekenis
Katoenen jurk met V-hals bij H&M

Rood

Als je je wat vermoeid voelt, moet je rood dragen. Volgens de kleurenpsycholoog is rood zo ongeveer gelijk aan een espresso. Je bent meteen klaarwakker.

felgekleurde kleding rood betekenis
Donzig boxy fit vest bij Scotch & Soda

Fuchsia

De kleur fuchsia, of gewoon heel felroze, geeft je zelfvertrouwen. Al durf je ook wel veel in zo’n opvallende kleur. Dan heb je waarschijnlijk al een hoop zelfvertrouwen!

felgekleurde kleding fuchsia felroze betekenis
Jurk Met Laagjes bij NA-KD

Blauw

Ben je op zoek naar meer rust? Ga dan voor een blauwe outfit. De kleur blauw zorgt namelijk voor kalmte. Een goede kleur dus voor je volgende sollicitatieoutfit! No stress.

felgekleurde kleding blauw betekenis
Single-breasted blazer bij H&M

 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top