Lifestyle

Hoe kan ik gehoorschade hebben opgelopen?

Hoe kan ik gehoorschade hebben opgelopen?

In de meeste gevallen ontstaat gehoorschade geleidelijk aan. Omdat het niet van de een op de andere dag gebeurd is het soms lastig om precies te zeggen waar je gehoorschade vandaan komt. Het is daarom erg belangrijk dat je altijd voorzichtig bent met harde geluiden om gehoorschade te voorkomen. Een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorschade is muziek.

Tijdens het uitgaan is de muziek vaak erg hard, dit is erg schadelijk voor je gehoor en als je regelmatig uitgaat loop je risico op gehoorschade. Maar ook muziek uit oordopjes kan zorgen voor gehoorschade.

Een piep in je oor

Doordat je regelmatig en voor langere tijd achter elkaar naar muziek luistert licht gehoorschade al snel op de loer als je je geluid te hard zet. Maar ook als je werkt op een plek met harde geluiden loop je risico op gehoorbeschadiging als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Er zijn verschillende soorten gehoorverlies, maar perceptief gehoorverlies is de meest voorkomende.

Wat is tinnitus?

Een piep in je oor is een teken van gehoorschade. Als je na het uitgaan een piep hoort betekent dit dat je gehoor overbelast is geweest. In de meeste gevallen verdwijnt deze piep vanzelf na verloop van tijd. Als deze piep echter niet weggaat is er sprake van tinnitus. Tinnitus heeft verschillende oorzaken, het kan komen een ziekte of andere natuurlijke aandoening maar in de meeste gevallen is het een gevolg van gehoorschade.

Als je lijdt aan tinnitus hoor je een geluid dat er niet is, dit geluid gaat nooit weg. Hoe het precies klinkt is voor iedereen die last heeft van tinnitus anders. Het is een piep zijn, een zoemend geluid of een suis. Ook zijn er mensen die juist een brommend geluid horen, dit komt echter niet vaak voor. Tinnitus wordt veroorzaakt door beschadigde trilharen, hierdoor kan de informatie van geluiden niet goed worden doorgegeven aan je oor.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende gehoortesten.

Wanneer loop je gehoorschade op?

Wanneer een geluid dermate schadelijk is dat het gehoorschade veroorzaakt hangt af van de sterkte van het geluid en hoe lang je aan het geluid wordt blootgesteld. Zo kan een geluid van 80 decibel al schadelijk zijn, om gehoorschade op te lopen moet je dan wel 40 uur per week gedurende het hele jaar worden blootgesteld aan dit geluid. Als je echter dicht bij een zeer luide straaljager staat kan je al binnen een minuut gehoorschade oplopen omdat dit geluid een stuk luider is dan 80 decibel.

Dus niet alleen het aantal decibel is belangrijk maar ook hoe lang je in de buurt bent van het geluid. Ook muziek kan gehoorschade oplopen. Over de mate waarin je gehoorschade oploopt door blootstelling aan harde muziek is nog altijd niet erg veel bekend.

Een muzikant die veel in aanraking is met harde muziek zonder gehoorbescherming zal vrijwel zeker gehoorschade oplopen. Als je echter eens in de zoveel tijd een avondje uitgaat is de kans dat je direct gehoorschade oploopt vrij klein. Als je regelmatig uitgaat in een lawaaiige omgeving loop je natuurlijk wel een verhoogd risico.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top