Lifestyle

Raamdecoratie brengt harmonie in je interieur

Raamdecoratie brengt harmonie in je interieur

Wanneer je met grote zorg de meubels en het kleurenpalet voor een kamer hebt uitgezocht, dan is het tijd om die kamer in te gaan richten. Vergeet dan niet dat de raamdecoratie hier een belangrijk deel van uit maakt. Helaas wordt het vaak vergeten, omdat je meer gefocust bent op de kleur van de muren, de meubels en wellicht een mooie sprei of bijzonder kleed. En dan worden toch de oude gordijnen weer opgehangen. Jammer, want het kan zoveel spannender en harmonieuzer. Bijvoorbeeld met jaloezieën van hout, ouderwetse luiken, een valgordijn en meer.

Hout maakt het warm

Als je wel eens op vakantie bent geweest in Spanje of Portugal dan heb je vast wel eens houten jaloezieën gezien. Deze hebben warm, vriendelijk karakter en werken perfect als zonwering in huis. Tevens geeft hout een mooie authentieke sfeer en staat het veel natuurlijker dan plastic of aluminium jaloezieën. Bovendien is het warmer en onderhoudsvriendelijker dan stoffen jaloezieën. Geef daarom je woning een warme make-over met houten jaloezieën.

Verschillende soorten

Hout is overigens altijd zeer welkom in verschillende interieurs. Veel meubels zijn immers van hout gemaakt en je kan er eigenlijk weinig verkeerd mee doen. Het is zelfs mogelijk om verschillende houtsoorten te combineren met elkaar, zodat er kleurschakeringen ontstaan in huis. Dit geeft je interieur een speels, levendig karakter. En wees dus niet bang dat de tafel net een andere kleur heeft dan de kast; in de natuur hebben dezelfde bomen ook niet exact dezelfde kleur.

Voor iedere kamer

Het mooie aan houten jaloezieën is dat ze gemakkelijk in een rustiek interieur passen. Ze staan prachtig in de keuken en in de badkamer. Deze houten shutters kunnen goed tegen vocht en water, waardoor ze dus in deze ruimtes makkelijk toe te passen zijn. In de slaapkamer geven ze verduistering en kun je ze gemakkelijk combineren met mooie gordijnen. Jaloezieën van hout passen overigens ook heel goed bij een thuiswerkkantoor, de babykamer en je eigen slaapkamer.

Bij iedere stijl

Rustiek is een interieur stijl waarbij hout niet mag ontbreken. Het is een landelijke stijl, waarbij het hout geleefd eruit mag zien. Dat betekent dat een kleine buts in de houten tafel of een beschadiging aan het keukenkastje helemaal niet erg is. Houten jaloezieën passen hier perfect bij. Maar wellicht hou je meer van een natuurlijke stijl, vol donker hout en met veel groene planten. In je eigen jungle kamer maakt houten raamdecoratie je kamer helemaal compleet. Het is dan mooi om ook voor donker hout te kiezen. Wil je het houten raamwerk van zolder extra accentueren? Dan gebruik je ook houten shutters voor het dakraam. Zo breng je extra harmonie aan in een kamer.

Zwart, natuurlijk of wit

De raamdecoratie trends geven aan dat vooral zwart dé kleur is voor de luxaflex. Gelukkig kun je deze kleur ook kiezen voor houten jaloezieën. Hout kan namelijk in verschillende kleuren worden geleverd voor deze raamdecoratie. Zwart, wit en zelfs grijs behoren tot de mogelijkheden, waardoor ze moeiteloos samengaan in je moderne, industriële interieur. Heb je liever een natuurlijke houtkleur? Bruin, lichtbruin en donkerbruin behoren ook allemaal tot de mogelijkheden. Dus welke past er het beste bij jouw interieur? Daarnaast is er veel keuze in lengtes, breedtes en de afwerking van houten jaloezieën.

Combineren met gordijnen

Houten jaloezieën als raamdecoratie mogen gezien worden. Daar hoeft niet per se een gordijn voor. Maar om het huis echt goed te verduisteren of voor als je de jaloezieën hebt opgetrokken is het wel fijn om houten jaloezieën te combineren met gordijnen. Kies dan voor inbetween gordijnen, zoals raamlange vitrage. Deze semitransparante gordijnen verhullen namelijk je prachtige houten jaloezieën niet, zodat je ze ook gesloten gewoon nog kan bewonderen. Ga je voor de combinatie, dan is het aan te raden om te kiezen voor gordijnen in een rustige kleur die ook elders in het interieur voorkomt, maar niet te opvallend is. Je wil immers de focus leggen op de houten raamdecoratie.

Vergeet de kozijnen niet

In veel woningen zijn kozijnen wit. Dat is natuurlijk heel mooi, maar ze passen niet altijd goed bij je houten jaloezieën, wanneer deze een andere kleur hebben. Zorg er dan voor dat je of de kozijnen binnen overschildert in een kleur die past bij de houten jaloezieën. Zo creëer je namelijk een prachtig, harmonieus en vooral rustig raam. Is het niet mogelijk om de kozijnen een dergelijke make-over te geven, dan kun je altijd de muren wit schilderen, net als de kozijnen. Hierdoor ontstaat dezelfde rust en harmonie.

Deel dit artikel
Back to top