Lifestyle

Business babes opgelet: zo financieer je je beginnende onderneming

Business babes opgelet: zo financieer je je beginnende onderneming

Steeds vaker kiezen Nederlanders ervoor om een eigen bedrijf te starten. De laatste jaren blijft het aantal bedrijven in ons land namelijk stijgen. De grootste stijging is te zien in het aantal webshops.

Eigen bedrijf starten? Zo financieer je dat

Zie jij het ook wel zitten om als een echte business babe aan de slag te gaan in je eigen onderneming? In veel gevallen, zoals bij het starten van je eigen webwinkel, is het prettig om een startbudget te hebben. In dit artikel lees je meer over het financiëren van een beginnende onderneming.

Crowdfunding is populaire manier voor starters

Een van de meest populaire manieren van financiering van het moment is crowdfunding. In het geval van crowdfunding ontvang (fund) je geld van andere mensen (de crowd). Meestal zet je hierbij een heel plan op waarin je mensen uitlegt wie je bent en wat je van plan bent te gaan doen. Mensen kunnen vervolgens geld doneren om hun steun voor het bedrijf te uiten. Wat vaak voorkomt in het geval van crowdfunding is dat je als ontvanger van het geld iets aanbiedt als tegenprestatie. Zo is het ook interessant voor de donateur om überhaupt geld te doneren.

Die tegenprestatie kan van alles zijn: gratis producten zodra de webshop er is of andere gratis diensten of diensten en/of producten met korting. Crowdfunding is een hele aantrekkelijke manier om snel aan een startbudget te komen; helemaal met de juiste goodwill. En psst… natuurlijk kan crowdfunding gebruikt worden voor verschillende soorten ondernemingen; niet alleen voor webshops. Open je een zaak op het gebied van beauty of begin je met het schrijven van een boek? Het kan allemaal. Vind je crowdfunding nog ietwat spannend, maar heb je wel een aantal familieleden en vrienden die je willen helpen? Misschien kunnen zij je wat geld lenen om je bedrijf op te richten. Zet alle afspraken wel duidelijk zwart op wit, zodat je alles goed geregeld hebt.

Fix een startkapitaal voor je onderneming bij de bank

Hoewel crowdfunding populair is, is dit zeker niet de enige manier om aan een startbudget voor je onderneming te komen. Wist je dat je ook bij de bank aan kunt kloppen wanneer je serieuze ondernemingsplannen hebt? Hierbij is het wel noodzakelijk om een écht goed plan te hebben, dus neem de tijd om een duidelijk ondernemingsplan te schrijven. Zo’n ondernemingsplan noem je ook wel een business plan of bedrijfsplan. In dit plan moet een aantal zaken staan, waaronder je ideeën, de kansen, eventuele concurrentie en potentiële klanten.

Je hoeft je geen zorgen te maken, want via Google vind je heel wat gratis voorbeelden van dit soort plannen. Heb je een plan gemaakt dan is het tijd om naar de bank te gaan. Daar kunnen ze je op basis van je ideeën een zakelijke lening geven voor een investering in een pand of de overname van een pand. Ook kom je in aanmerking voor een zogeheten rekening courant krediet, waarbij je tijdelijk rood kunt staan voor je bedrijf. Tot slot kan een bank financial lease aanbieden. Dat is een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij dat middel als een soort onderpand geldt.

Ga in zee met particuliere investeerders voor je bedrijf

Naast crowdfunding en aankloppen bij de bank kun je ervoor kiezen om in zee te gaan met particuliere investeerders. Deze informal investors, in het bedrijfsleven ook wel business angels genoemd, zijn particulieren die geloven in een start-up of ander soort beginnend bedrijf en daar geld in willen steken. Wat interessant is om te weten, is dat dergelijke business angels vaak zelf ondernemer zijn geweest. Dat houdt in dat ze niet alleen geld kunnen investeren, maar ook kunnen ‘helpen’ met het nodige advies omtrent het ondernemerschap.

Plan je business

Nu vraag je je misschien af hoe je in contact komt met zo’n voormalige ondernemer. Onze tip? Begin zoveel mogelijk met netwerken om verschillende soorten ondernemers te leren kennen. De kans is op die manier groot dat je ook in contact komt met dit soort mensen. Dat betekent overigens nog niet dat je er al bent. Je moet zo’n business angel ook nog overtuigen met je verhaal en plannen; net zoals je dat bij de bank had moeten doen, maar dan minder formeel. Wat je ook moet weten, is dat zo’n particuliere investeerder in veel gevallen op een manier betrokken wil blijven bij het hele bedrijfsproces. Dat is handig, maar dat houdt ook in dat hij of zij mee kan of wil beslissen met stappen die in het bedrijf worden gezet. Wanneer je dat niet ziet zitten, is crowdfunding of een zakelijke lening een beter idee.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top