Lifestyle

10 productiviteits hacks voor een makkelijker leven

10 productiviteits hacks voor een makkelijker leven

Soms hebben we het gevoel dat 24 uur in een dag niet genoeg zijn. We hebben 1001 en taken op ons lijstje staan en er lijkt geen eind aan te komen. Het is cruciaal om een goede balans te hebben tussen werk en privé en soms kan je dit makkelijker voor elkaar krijgen als je productiever te werk gaat.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is mogelijk! Deze tien hacks gaan je hierbij helpen.

1. Verspil je reistijd niet

Wanneer je niet thuis aan het werken bent of op kantoor, zorg dan dat jij je reistijd goed gebruikt. Heb je nog kleine taken staan zoals een belletje plegen of wil je nog graag even mediteren? Door deze gelegenheden goed toe te passen heb je meer het gevoel van voldoening aan het begin en einde van de dag.

2. Maak je inbox schoon

Het weekend ingaan met een lege inbox zal verfrissend voelen. Spendeer op de vrijdag minimaal een half uur aan het verwijderen van onnodige e-mails, aan het afmelden van nieuwsbrieven en aan het antwoorden van privé en werk e-mails.

3. Stel prioriteit aan taken

Deel je taken op een slimme manier in. Denk niet alleen aan het samenvoegen van de grootste, moeilijkste of makkelijkste taken, maar beschouw je dag of week als een set van bouwstenen die samen moeten passen. Denk aan wat je het beste eerst kan doen om jouw dag of week aangenamer en eenvoudiger te maken. Wat zijn dezelfde soort taken die jij samen kan voegen? Door taken op deze manier prioriteit te geven, heb je minder kans op er tegen op te zien omdat jij al in een bepaalde flow zit.

4. Gebruik de pomodorotechniek

De pomodorotechniek houdt in dat je na elke 25 minuten vijf minuten pauze neemt. Nadat je twee uur hebt gewerkt, dus vier keer 25 minuten inclusief pauzes, mag je een langere pauze nemen van 10 tot 15 minuten. Het is bewezen dat deze techniek je productiever maakt omdat je even de tijd neemt om afstand te nemen van een taak en daarna meer gefocust verder kan gaan.

5. Negeer mailtjes in de ochtend

Het lezen en beantwoorden van mailtjes kan veel tijd in beslag nemen. Maak je mail niet je prioriteit als dit niet zo zou moeten zijn. Zorg dat jij in controle bent en dat jouw volle inbox niet de controle heeft over jou. Spendeer de eerste uurtjes van je dag aan andere prioriteiten.

6. Gebruik verschillende plekken om te werken

Heb je verschillende soorten taken? Zorg dat je deze ook uitvoer op verschillende plekken. Moet je in een creatieve staat zijn? Ga dan liever naar buiten dan dat je achter je computer geplakt blijft.

7. Pas je 'out of office' bericht strategisch toe

Wie zegt dat jij deze automatische berichten alleen kan gebruiken wanneer je op vakantie bent? Heb je een belangrijk project of wil je standaard aan het eind van de dag "met rust gelaten worden" stel dan een 'out of office' bericht in zodat anderen ook weten waar ze aan toe zijn en jij met een fijner gevoel bezig kan met andere dingen.

8. Herbeoordeel je planning de avond van tevoren

Heb je een taak gepland staan aan het eind van de dag die je beter kan verplaatsen naar de ochtend omdat je dan nog frisser en energieker bent? Probeer dan je planning aan te passen als het mogelijk is. De volgorde van taken kan invloed hebben op jouw dagelijkse productiviteit. Soms is het nodig om jouw planning om te gooien.

9. Zorg dat je minder wordt afgeleid

Word jij constant afgeleid door appjes en notificaties? Stel je telefoon in op 'niet storen' en do yourself a favor. Hetzelfde geldt voor afleidingen op kantoor. Schaf bijvoorbeeld een koptelefoon aan met noise cancelling om je beter te kunnen concentreren.

10. Gebruik een social media blocker

Als jij vaak onnodig zit te scrollen op social media terwijl jij je tijd beter kan gebruiken is het een idee om een social media blocker app te downloaden. Op deze manier zit jij niet langer op Instagram dan je eigenlijk zou willen.

Beeld: Photo by Paico Oficial on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top