Lichaamsverzorging

Heeft een getatoeëerde huid meer moisturizer nodig?

Heeft een getatoeëerde huid meer moisturizer nodig?

Skincare is belangrijk om jouw huid gezond te houden en te laten stralen. Er bestaan meerdere huidtypes en daarom heeft iedereen verschillende behoeftes. Daarnaast is de keuze aan hydraterende crèmes en moisturizers enorm en vaak hebben deze lange lijsten aan verwarrende ingrediënten. Logisch dat wanneer jij tatoeages hebt, je onzeker kan zijn over wat je huid nodig heeft.

Wij leggen aan je uit of jij je skincare routine moet aanpassen wanneer jij in het bezit bent van een tattoo. 

Nieuwe tattoos hydrateren

Als het gaat om hydratatie, dan hebben nieuwe tatoeages toegewijde zorg nodig. Tattoos penetreren de buitenste laag van de huid en de inkt dringt door tot de dermis, de middelste laag van je velletje. Tatoeëren zorgt ervoor dat de huid wordt verwond en dat er een genezingsproces in gang wordt gezet. Na het zetten van een tekening met inkt, wordt de huid over het algemeen droger en gaat het schilferen. Je kunt het vergelijken met de status van je huid in de koude wintermaanden. Het is daarom belangrijk dat jij je vaak en op een consistente manier blijft hydrateren om verdere schade te verminderen. Moisturizen helpt namelijk om infecties te voorkomen en vermindert de kans op jeuk.

De hoeveelheid hydratatie die je huidtekening nodig heeft, ligt aan de kleuren van je tatoeage. Een tattoo met kleuren heeft meer verzorging nodig vanwege de schaduw en de verschillen in het inktpigment. Crèmes met vitamine C en lotions op waterbasis kunnen goed werken omdat het de levendigheid van de kleur behoudt.

Verschil huid met tatoeages versus zonder

Huidexperts geven aan dat een getatoeëerde huid meer moisturizer nodig heeft dan wanneer je geen tattoos hebt. Een vochtinbrengende crème met een grotere viscositeit (stroperigheid) is nodig om een extra droge huid en beschadiging tegen te gaan. Het houdt niet in dat een huid met tattoos minder snel of goed absorbeert. Als je velletje uiteindelijk genezen is, is er geen verschil. Als er wél littekens ontstaan, dan kan het zijn dat lotions en crèmes niet goed werden opgenomen.

De beste ingrediënten

Geurvrije, milde en simpele hydraterende crèmes worden aangeraden voor de getatoeëerde huid. Merken zoals Eucerin en Aveeno vallen in deze categorie. Vermijd lotions met parabenen en lanoline, deze kunnen namelijk irritaties veroorzaken. Blijf zoveel mogelijk bij natuurlijke ingrediënten zoals shea- of cacaoboter. Deze beschermen en hydrateren de huid goed en ze zijn minder vettig dan bijvoorbeeld Vaseline, wat op petroleumbasis is.

LINCOLN Tattoo Care Balm bij Bol.com

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top