Lifestyle

5 tips voor het starten van een webshop

5 tips voor het starten van een webshop

We kunnen eigenlijk niet meer zonder webshops. Van achter de laptop of telefoon kun je tegenwoordig gemakkelijk jouw kleding of andere producten gemakkelijk aanschaffen. Met een druk op de knop bevestig je de bestelling en met een beetje mazzel wordt alles de volgende dag al bezorgd. Veel ondernemingen willen daarom tegenwoordig een webshop starten. Om jou enigszins op weg te helpen, geven wij jou 5 tips voor het starten van een webshop.

Wat is een webshop?

Voor het geval dat jij de afgelopen jaren veel binnen hebt gezeten of in de jungle hebt gewoond, vertellen we je nog even kort wat een webshop precies is. Een webshop is namelijk een online winkel die goederen of diensten verkoopt via internet. Deze webshop kan gekoppeld zijn met een ‘echte’ winkel, maar wordt tegenwoordig ook vaak genoeg los gezien. De webshops moeten zich net als gewone winkels houden aan de wet. Veel regels zijn hetzelfde, maar er zijn uiteraard andere voorwaarden die hierbij komen kijken.

Tip 1: Blijf dichtbij jezelf

Het is goed om uniek te zijn. Toch is het belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Je kunt wel allemaal hippe producten kiezen die erg in trek zijn, maar vergeet niet dat je er zelf de hele dag door omgeven bent. Heb jij bijvoorbeeld een hekel aan handdoeken, waarom zou je deze dan in vredesnaam verkopen? Probeer een webshop te starten met iets waar je ook echt daadwerkelijk gevoel bij hebt. Waarschijnlijk kun je de producten dan nog net wat leuker neerzetten.

Tip 2: Probeer met unieke producten te komen

Deze tip sluit goed aan bij de hierboven genoemde tip. Zoals je weet zijn er al ontelbare webshops beschikbaar op het internet. Concurrentie genoeg dus. Het is daarom aan te raden iets te kiezen, waarvan er niet al honderden anderen zijn. De kans dat je het hiervan gaat winnen is niet bijster groot.

Probeer te bedenken waar jij zelf goed in bent. Wat maakt jou uniek als persoon? Of probeer iets te zoeken wat nog niet erg veel te vinden is en waar jij wel wat interesse in hebt. Mocht jij echt niets kunnen vinden wat jou uniek maakt, dan moet je creatief worden. Wellicht kun jij de producten voor een lagere prijs aanbieden dan de concurrentie. Of kom met originele kortingen, waardoor de klanten toch eerder bij jou zullen komen.

Tip 3: Houd het simpel

Het begin van een webshop kan lastig zijn. Het maken van een webshop gaat niet over één nacht ijs. Waarschijnlijk heb je allerlei eisen en zijn er talloze features die je graag wilt terug zien op de shop. Maak het jezelf echter niet te moeilijk. Je begint al een nieuw bedrijf en om jezelf enigszins te ontzorgen en het je klanten niet te ingewikkeld te maken, is het belangrijk dat alles overzichtelijk is.

Zorg dus eerst dat de basis staat. Je kunt later altijd nog uitbouwen en groeien. Heb je wel eens gehoord dat ook Rome niet in één dag gebouwd is? Wees dus niet te streng voor jezelf. Naarmate je bezig bent, leer je steeds meer en kom je tot nieuwe inzichten.

Tip 4: Investeer in SEO

SEO - afkorting voor search engine optimization oftewel zoekmachineoptimalisatie - is één van de belangrijkste onderdelen van de online wereld. Je wilt immers gevonden worden. Het is daarom belangrijk dat de gewone teksten en productteksten op jouw website zodanig zijn geschreven dat ze hoog op Google kunnen scoren. Ben je zelf niet zo’n technische schrijver? Er zijn zat professionele schrijvers die je hier graag mee helpen.

Tip 5: Fouten maken is niet erg

Je zult de eerste niet zijn die een paar keer flink tegen de lamp loopt. Waar mensen zijn worden immers fouten gemaakt. Onthoud goed dat je wel op je plaat moet gaan als je groei wilt doormaken. Wanneer je het niet probeert, dan weet je zeker dat het niets wordt. De beste tip die we daarom kunnen geven, is om gewoon maar te beginnen. Denk er natuurlijk wel goed over na.

Groei motiveert!

In dit artikel heb je gelezen over 5 tips voor het starten van een webshop. Wanneer je jezelf aan deze tips kunt houden dan ben je al een heel eind op weg. Vergeet niet dat je een webshop de tijd moet geven. Het is onmogelijk om binnen een dag al marktleider te zijn. Maar als je wat groei ziet ontstaan, motiveert het alleen maar meer om door te pakken.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top