Lifestyle

5 x tips voor het beginnen met fotograferen

5 x tips voor het beginnen met fotograferen

Het is soms leuk om nieuwe dingen te leren, bijvoorbeeld een andere taal of tekenen. Iets wat ook heel interessant is om een keer te proberen, is fotograferen. Hoe leuk is het als jij in het vervolg de meest bijzondere momenten kunt vastleggen met prachtige foto's?

Weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel vind je 5 tips die je kunnen helpen om te beginnen met fotograferen. 

Tip #1 - Oefen met je telefoon

Als je wilt beginnen met fotograferen, vraag jij je vast af of je een dure camera aan moet schaffen maar dit is zeker niet het geval. Je hebt namelijk niet zoveel aan een camera als je niet goed bent in fotograferen of je het toch niet écht wilt. Probeer dus eerst de focus te leggen op het oefenen van het maken van foto's, dit kan al heel gemakkelijk met de camera van je telefoon. Zo zul je later ook veel beter om kunnen gaan met een professionele camera. 

Tip #2 - Zorg voor een mooie compositie

Bij het maken van een foto is de compositie erg belangrijk. Dit zal er gelijk voor zorgen dat het beeld er een stuk mooier uitziet. Een regel die je hiervoor kunt gebruiken, is bijvoorbeeld de regel van derden. Hierbij is de foto verdeeld in negen vlakken, waarbij je het hoofdonderwerp op een snijpunt van het raster staat. Zo zal je foto er automatisch en stuk interessanter uitzien en is deze fijner om naar te kijken. 

Tip #3 - Houd het simpel

Het is goed om tijdens het fotograferen in je achterhoofd te houden dat jij je foto's het beste zo simpel mogelijk kunt houden. Een rustige foto is over het algemeen veel prettiger om naar te kijken en zorgt ervoor dat het onderwerp extra aandacht krijgt. Zorg dus voor een rustige achtergrond.

Tip #4 - Bewerk je foto's

Tegenwoordig zorgt het maken van een foto vaak niet direct meer voor het perfecte plaatje; het bewerken van een foto zorgt voor de echte finishing touch. Hiermee kan je bijvoorbeeld meer contrast bewerkstelligen of je foto omzetten in een zwart-wit versie. Er zijn hier verschillende gratis programma's voor, zoals Gimp, maar als je dit interessant vind is het zeker een goede investering om Adobe Lightroom aan te schaffen. Dit zal echt het verschil maken voor jouw foto's.

Tip #5 - Doe inspiratie op

Het kan soms lastig zijn om iets te vinden wat je kunt fotograferen, het is dus handig om inspiratie op te doen bij andere fotografen. Ook hier zijn weer verschillende websites voor, zo staat de website Flickr vol met de mooiste foto's, maar je kunt natuurlijk ook altijd nog Pinterest gebruiken. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top