Lifestyle

4 eenvoudige manieren voor een betere houding aan je bureau

4 eenvoudige manieren voor een betere houding aan je bureau

Nu thuiswerken zo goed als de norm is, is het slim om hier een fijne weg in te vinden. Iets wat belangrijk is tijdens het thuiswerken, maar ook op kantoor, is de houding aan je bureau. Met een verkeerde houding kun je namelijk vervelende nek- rug- en schouderklachten veroorzaken, en dat wil je natuurlijk niet.

Maar wat is nou een goede zithouding aan je bureau? Hieronder vind je 4 eenvoudige manieren om deze te verbeteren!

 

1. Computer op ooghoogte

Tijdens het werken, zitten we vaak achter een computer of laptop. Het is dan ook belangrijk dat dit beeldscherm op een goede hoogte zit. Je kijkt natuurlijk de hele tijd naar hetzelfde punt en je lichaam zal dan automatisch mee bewegen. Dit zorgt ervoor dat je in een verkrampte houding kan gaan zitten. Zorg er dus voor dat je je beeldscherm recht voor je ziet als je rechtop in je stoel zit en probeer ongeveer 50 tot 60 centimeter van je beeldscherm af te zitten. Verstel dus waar dit nodig is om een hoop vervelende klachten te voorkomen. 

2. Rechte hoeken

Om je schouders en polsen goed te kunnen ontspannen, en dus klachten te voorkomen, is het belangrijk dat je ellebogen in een hoek van 90 graden staan en dat jij je shouders ontspant. Zorgt dat de armsteun je ellebogen raakt, zodat deze gelijk staan aan je bureau. Niet alleen voor je ellebogen is de hoek belangrijk, ook je benen kun je het beste in een hoek van ongeveer 90 graden houden. Zo voorkom je weer een verkrampte houding. Pas hier dus de hoogte van je bureaustoel voor aan.

3. Zet je voeten plat op de grond

Het is belangrijk dat je voeten plat op de grond staan voor een juiste houding. Laat ze dus niet hangen, maar zet ze ook niet te ver naar voren. Dit is nodig voor het krijgen van een ideale hoek. Als je niet goed bij de grond komt met je voeten kun je altijd een voetensteun gebruiken. 

4. Beweeg regelmatig

Afwisseling is erg belangrijk als je de hele dag moet zitten. Het is natuurlijk ook niet goed voor je lichaam om voor een lange tijd in dezelfde houding te zitten. Probeer dus regelmatig een korte pauze te nemen waarin je zorgt dat je wat beweging krijgt. Zet bijvoorbeeld elke 30 minuten een timer en neem een beweeg pauze van 5 minuten. Blijf dus niet tijdens de pauze op je werkplek zitten!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top