Lifestyle

Met deze 5 tips wordt plannen een stuk makkelijker

Met deze 5 tips wordt plannen een stuk makkelijker

Heb je het gevoel dat je constant bezig bent, bijna geen vrije tijd hebt en dat het soms gewoon even teveel wordt? Dit is iets wat we allemaal wel een keer hebben meegemaakt. De oplossing? Leren plannen! Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer overzicht krijgt, maar dat je jouw tijd ook nog eens op een zeer effectieve manier kunt benutten.

Toch kan plannen best lastig zijn want hoe deel je een dag efficiënt in? En hoe stel je prioriteiten? Goed nieuws: in dit artikel vind je een aantal tips waardoor plannen een stuk makkelijker wordt!

 

Haalbare doelen formuleren

First things first: het formuleren van haalbare doelen. Waarom? Zonder doel heb je niets om naartoe te werken. Zodra je een doel voor jezelf hebt geformuleerd, is het belangrijk om deze op te splitsen in kleine stappen. Voorbeeld: moet jij volgende week een belangrijke presentatie geven over het bedrijf aan nieuwe klanten? Begin met het opschrijven van de belangrijkste punten, doe onderzoek waar nodig, maak een eerste versie van de presentatie, doe eventuele aanpassingen, maak de definitieve versie en tot slot kan de presentatie plaatsvinden. Op deze manier weet je precies hoe, wat en wanneer je iets moet doen.

Prioriteiten stellen

Als er iets vervelend is, dan is het wel aan het einde van de dag erachter komen dat je de belangrijkste taken niet hebt kunnen afronden. Daarom is het essentieel om in volgorde van belangrijkheid te werken. Bekijk daarbij ook gelijk wat de urgentie van de opdracht is. Sommige taken kunnen prima een weekje wachten, terwijl een andere opdracht morgen af moet zijn. Door dit op te schrijven in jouw agenda, haal je deze dingen niet door elkaar. Schrijf daarbij ook op hoelang je bezig denkt te zijn. Dit kan helpen bij het inplannen van volgende opdrachten.

Plan echt álles

Het geheim van ervaren planners? Plan alles in. En dan ook echt álles. Dus ook je vrije tijd. Hiermee voorkom je dat bepaalde afspraken door elkaar heenlopen of dat je iets vergeet. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer overzicht krijgt, je zal misschien zelfs merken dat je meer vrije tijd overhoudt dan je van tevoren dacht. En vergeet niet: naast hard werken is het ook belangrijk om leuke dingen te doen. Hier krijg je uiteindelijk de meeste energie van.

Breng afleidingen in kaart

Is het je eindelijk gelukt om te leren plannen, komen er externe factoren om de hoek kijken: afleidingen. Even snel Instagram checken en er dan na een uur achterkomen dat de tijd toch wel heel snel gaat. Ja, afleidingen van buitenaf kunnen ervoor zorgen dat het leren plannen alsnog niet geheel naar wens verloopt. Ga dan ook bij jezelf na wat eventuele afleidingen voor jou kunnen zijn. Is het je telefoon? Leg deze dan weg als je aan het werk bent en zorg ervoor dat je alleen op de hoogte gebracht wordt als er urgente meldingen zijn.

Ontwikkel je eigen ritme

Ondanks dat leren plannen essentieel is om doelstellingen te kunnen behalen, is het erg belangrijk om je eigen ritme te volgen. Plan niet drie afspraken achter elkaar in als je dit eigenlijk helemaal niet aankunt. Voor de één is het beter om non-stop door te werken, terwijl het voor de ander juist goed is om regelmatig pauzes in te plannen. Extra tip: plan lastige werkzaamheden die veel energie kosten in op de momenten dat jij het productiefst bent. Deze momenten wil je namelijk optimaal benutten!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top