Beauty

7 tips voor iedereen die last heeft van statisch haar

7 tips voor iedereen die last heeft van statisch haar

Haar dat alle kanten opstaat en eruitziet alsof je net je vinger in het stopcontact hebt gestoken, oftewel statisch haar. We hebben er - vooral in de winter - helaas bijna allemaal wel mee te maken. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen die je kunnen helpen om statisch haar te voorkomen.

Hoe ontstaat statisch haar? 

Statisch haar is vervelend, maar waardoor ontstaat het nou eigenlijk? Dit heeft vooral te maken met luchtvochtigheid. Statisch haar is niks meer dan haar dat heel droog is. Dit ontstaat vooral in de winter door de droge lucht en de verwarming, waardoor elektrisch geladen deeltjes aan je haar blijven zitten. Als er een wrijving ontstaat tussen die deeltjes, doordat je bijvoorbeeld een trui of muts aantrekt, wordt je haar dus statisch. 

 

Statisch haar tip #1 - Goede haarverzorging

Omdat statische haren zo droog zijn, is het heel belangrijk om voedende en hydraterende haarverzorging te gebruiken. Denk aan een olie of een rijke conditioner. Op deze manier zal je haar goed verzorgd zijn en minder droog worden, waardoor je dus minder last zult hebben van statische lokken. 

Statisch haar tip #2 - Was je haren niet te vaak

Wat ook belangrijk is om te voorkomen dat je haar heel droog wordt, is door niet te vaak je haar te wassen. Door je haar te vaak te wassen, verliest deze vocht en dat wil je juist niet. Probeer het aantal wasbeurten per week naar 2 à 3 keer te brengen. Nog een voordeel: je haar zal hierdoor uiteindelijk minder snel vet worden! 

Statisch haar tip #3 - Haarlak

Moet je weg en blijft je haar maar omhoog staan? Spuit dan wat haarlak op je borstel voordat je je haar gaat borstelen. Op deze manier 'plak' je als het ware je haren vast. Je kunt er ook voor kiezen wat haarlak te doen op je kledingstuk of muts die ervoor zorgt dat je haar statisch wordt. Zo komt er een soort beschermlaag tussen je haren en de stof, waardoor je goed blijft zitten.

Statisch haar tip #4 - Handcrème

Een snelle oplossing om je haar wat minder statisch te maken als je onderweg bent, is door wat handcrème over je handen te verdelen en vervolgens met je handen door je lokken te gaan. Je kunt hiervoor ook heel goed een beetje water gebruiken. Zo zal je haar in ieder geval niet meer alle kanten op staan.

Statisch haar tip #5 - Gebruik de juiste borstel

Een grote factor die meespeelt bij het krijgen van statisch haar, is de soort borstel die je gebruikt. Borstels van plasic en metaal moet je vermijden want dit zorgt ervoor dat elektrische spanning op je haren terecht komt. Kies bijvoorbeeld voor een antistatische borstel of eentje met natuurlijke haren. 

Statisch haar tip #6- Vermijd je föhn en stijltang

Niet alleen door kou, maar ook door warmte worden je lokken droog - wat dus zorgt voor statisch haar. Probeer dus, hoe moeilijk het ook is, zo min mogelijk je föhn en stijltang te gebruiken. Als je deze wel een keer gebruikt, zet deze dan op een lage temperatuur en gebruik een hittebescherming om je haar zo min mogelijk te beschadigen.

Statisch haar tip #7- Kleding

Statisch haar kun je ook voorkomen door te letten op de kleding die je draagt. Zo zullen wol en synthetische kleding er alleen maar meer voor zorgen dat je lokken een eigen leven gaan leiden. Kies bijvoorbeeld voor een katoenen trui of sjaal als je minder last wilt hebben van je statische haar.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top