Health

Last van een trillend ooglid? Dit is hoe het komt!

Last van een trillend ooglid? Dit is hoe het komt!

Heb je ook wel eens last van een kloppend en trillend gevoel op je ooglid? Dit is iets wat heel vervelend kan zijn. Zeker als je niet weet hoe het komt en wat je eraan kunt doen. Om je alvast even gerust te stellen: een trillend ooglid kan bij iedereen voorkomen. De één is simpelweg gevoeliger voor dit gezondheidskwaaltje dan de ander.

Toch is het fijn om te weten wat de oorzaken van een trillend ooglid kunnen zijn en wat je hieraan kunt doen. Ben je benieuwd? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over een trillend ooglid! 

 

Wat is een trillend ooglid?

First things first, want wat is een trillend ooglid precies? Je kunt het zien als - zoals de naam al zegt - een (kleine) trilling op je bovenste en onderste ooglid. Dit kan ontstaan door een overactieve zevende hersenzenuw, die de spiertjes in het ooglid aanstuurt. Deze spiertjes zijn dan weer verantwoordelijk voor jouw gezichtsuitdrukking. Het zou zelfs kunnen dat je last heb van zo’n heftige trilling, dat het kan overslaan op andere delen van je gezicht.

Oorzaken van een trillend ooglid

Er zijn dan ook verschillende oorzaken voor het krijgen van een trillend ooglid. Toch zijn de meest voorkomende oorzaken vermoeidheid en stress. Slaap je de laatste tijd slecht en heb je sindsdien last van een trillend ooglid? Dan zou het kunnen zijn dat je oververmoeid bent. Je lichaam geeft dat dan op deze manier aan. Ook het overmatig gebruik van cafeïne of alchohol kan resulteren in het trillen van de oogleden. Kortom: er zijn veel verschillende oorzaken. 

Wat kun je doen tegen een trillend ooglid? 

Je vraagt jezelf natuurlijk af wat je kunt doen tegen een trillend ooglid. Goed nieuws: er zijn namelijk een aantal handige tips:

  • Neem voldoende rust en ga op tijd naar bed.
  • Probeer meer te ontspannen door bijvoorbeeld te mediteren, op yoga te gaan of vind iets waardoor je meer rust ervaart.
  • Het masseren van de oogleden kan helpen om de klachten te verminderen. Doe dit wel rustig en voorzichtig.
  • Zit je voor werk veel achter een beeldscherm? Neem genoeg pauzes zodat je ogen rust krijgen.

Vertrouw je het niet of heb je echt al een lange tijd last van een trillend ooglid? Dan kun je altijd het zekere voor het onzekere nemen door contact op te nemen met de huisarts.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top