Lifestyle

Spierpijn? Zo kom jij er sneller van af

Spierpijn? Zo kom jij er sneller van af

We kennen het allemaal wel, je hebt een goede work-out achter de rug, maar als je de volgende ochtend op wilt staan dan voel je een vervelende pijn: spierpijn. Spierpijn is voor niemand een pleziertje, zeker niet als je niet eens normaal de trap af kunt lopen of op de bank kunt zitten zonder pijn. 

Maar hoe onstaat spierpijn nou eigenlijk? Spierpijn ontstaat bij het maken van bepaalde bewegingen die jouw lichaam niet gewend is. Hierdoor worden bepaalde spieren belast en dit uit zich in de welbekende spierpijn. Het duurt meestal 24 tot 48 uur tot de ergste spierpijn over is. Of je sneller dan dat van je spierpijn af kunt komen? Nee, helaas niet. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Maar met de volgende tips kan het genezingsproces van je spieren wel versneld worden.

1. Warming-up

Voordat je gaat beginnen met sporten, is er al iets wat hele erge spierpijn kan voorkomen, namelijk een warming-up. Door je spieren alvast op te warmen, zal de klap minder zijn als ze het echte werk te verduren krijgen. Daarnaast zorgt een warming-up voor een verhoogde lichaamstemperatuur, wat er ook voor zorgt dat je spieren voorbereid zijn op de workout.

2. Warm bad of douche

Iets wat heel goed helpt tegen spierpijn is warmte. Warmte stimuleert namelijk de doorbloeding en met een goede doorbloeding herstel je weer sneller. Neem dus een lekker warm bad om je spieren even goed los te maken. Heb je geen bad? Een warme douche, maar ook het gebruik van een hotpack kan heel goed helpen tegen de pijn.

3. Veel water

Voldoende drinken is altijd al belangrijk, maar als je last hebt van spierpijn is het handig om hier extra op te letten. Je lichaam heeft vocht nodig om op voedingsstoffen op te kunnen nemen in je darmen, dit heeft dus ook invloed op je ontlasting. Maar ook er voldoende vocht nodig voor het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam. Let er dus op dat je 1,5 tot 2 liter per dag drinkt.

4. Eiwitten

Wat ook belangrijk is om voldoende binnen te krijgen als je sport, zijn eiwitten. Eiwitten dragen bij aan de instandhouding en groei van je spieren en zullen zorgen voor een snel herstel van je spieren na overbelasting. Eet dus bijvoorbeeld meer kip, vlees, ei of kwark, want voedingsmiddelen zijn allemaal eiwitrijk. 

5. Verkoeling

Buiten het warm houden van je spieren kan het verkoelen van een bepaalde plek ook heel goed werken. Door ijs in een theedoek te wikkelen en op de pijnlijke spier te leggen zal de pijn niet alleen verminderen, maar ook zal dit de ontsteking afremmen. 

6. Voldoende slaap

Slaap je te weinig? Dan kan dit best een reden zijn dat je meer last hebt van spierpijn. Voldoende slaap helpt namelijk bij het herstellen van je spieren. Terwijl je slaapt, doet je lichaam al het werk voor je dus ga lekker op tijd naar bed na je zware traning.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top