Health

5 x redenen waardoor je last kunt krijgen van een vaginale schimmelinfectie

5 x redenen waardoor je last kunt krijgen van een vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie komt ontzettend vaak voor. Heb je er last van? Het is niets om je voor te schamen, alleen het is wel handig om de oorzaak te achterhalen. Er zijn namelijk meerdere oorzaken waardoor je een vaginale schimmelinfectie kunt krijgen.

Dit zijn 5 redenen waardoor je last kunt krijgen van een vaginale schimmelinfectie. 

Vaginale schimmelinfectie oorzaken #1 - Geslachtsgemeenschap

Hoewel seks geen directe oorzaak is, ben je wel vatbaarder voor een infectie omdat je in aanraking komt met bacteriën. Daarmee daalt het niveau van gezondheid waarop je vagina normaal zit en ligt de schimmelinfectie op de loer. It happens.

Vaginale schimmelinfectie oorzaken #2 - Menstruatie

Net als seks kan menstruatie ook de balans van je vagina verstoren. Je menstruatiebloed kan namelijk je pH-balans veranderen. Dat betekent dat de kans groter is dat je een vaginale schimmelinfectie krijgt tijdens je menstruatie. Heel vervelend, want menstruatiekrampen zijn eigenlijk ook al naar genoeg.

Vaginale schimmelinfectie oorzaken #3 - Vaginale hygiëne

Overmatig reinigen van de vagina is juist geen goed idee. Je vagina is namelijk zelfreinigend en wassen met water is meer dan voldoende. Gebruik geen speciale zepen die de pH-balans verstoren, want daardoor krijg je juist een schimmelinfectie. Normaal wassen met (warm) water is prima én vaker van ondergoed verwisselen dan je normaal doet is ook geen slecht idee.

Vaginale schimmelinfectie oorzaken #4 - Antibiotica 

Allesbehalve fijn: slik je bijvoorbeeld antibiotica voor een blaasontsteking, krijg je er een vaginale schimmelinfectie bij. Antibiotica is er natuurlijk om je te helpen, maar het kan ook goede bacteriën in je vagina doden. En ja, daarbij heb je meer kans op infecties. Als je antibiotica gebruikt is het dus extra opletten. 

Vaginale schimmelinfectie oorzaken #5 - Je eetpatroon 

We schreven eerder over de dingen die je beter wel en niet kunt eten tijdens je menstruatie. Om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen geldt eigenlijk hetzelfde. Zorg dat je gezond eet. Vooral overmatig veel suiker eten kan een infectie veroorzaken. Tuurlijk is die chocoladereep en dat taartje helemaal prima als je ongesteld bent, maar elke dag vet en zoet eten is een no-go. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top