Interior

Woonstijlen met elkaar combineren? Het kan en wel zo!

Woonstijlen met elkaar combineren? Het kan en wel zo!

Heb jij jezelf altijd al afgevraagd of je een Scandinavisch en industrieel interieur met elkaar kunt combineren? Vandaag krijg je antwoord op deze vraag, want het kan! Zodra je een huis gaat inrichten, ga je meestal uit van één woonstijl. Niet zo gek natuurlijk. Het is een veilige keuze en je weet in ieder geval zeker dat alles bij elkaar past.

Maar wat als je eigenlijk niet kunt kiezen tussen bepaalde interieurstijlen? Vanaf nu is keuzestress verleden tijd, het is namelijk ontzettend leuk om meerdere stijlen met elkaar te combineren! 

 

Een goede basiskleur kiezen

Maar waar moet je beginnen als je verschillende woonstijlen met elkaar gaat combineren? Het uiteindelijke doel is natuurlijk om een mooi geheel van jouw interieur te maken. Dit kan ook als je ervoor kiest om verschillende woonstijlen met elkaar te combineren. Met een goede basiskleur kun je uiteindelijk nog alle kanten op. Wit is zo'n tint die vaak gebruikt wordt als de opties voor diverse interieurstijlen nog open liggen. Houd je meer van industrieel en vintage? Dan is grijs of bruin perfect. Maar in welke onderdelen verwerk je de gekozen basiskleur? Het is handig om de kleur te gebruiken in de muur, vloer of bij grote meubels. Hierdoor heb je een rustige basis en kun je wat meer uitpakken met accessoires en kleinere meubels! 

Eenheid bewaken

Heb je een basiskleur gekozen? Dan is het vervolgens erg belangrijk om houvast te hebben in eenheid. Dit kan zitten in materialen, structuur of een kleurenpatroon. Op deze manier krijg je een heel persoonlijk huis, dat net even anders is dan normaal. Maar hoe zorg je voor die eenheid? Het gaat erom dat je naar je gevoel luistert en buiten de lijntjes durft te tekenen. Heb je een moderne bruine bank, maar zou je hier wat meer vrolijkheid in willen brengen? Dan kun je bijvoorbeeld okergele accessoires toevoegen aan het interieur. Denk aan kussens, vazen of een kunstwerk met daarin deze opvallende kleur. Wist je dat je een interieur meer 'eigen' kan maken door hier een opvallende eyecatcher in terug te laten komen? Let wel op dat het item in het gekozen kleurenpalet past. 

Do's en don'ts

Naast het kiezen van een goede basiskleur en eenheid bewaken, zijn er eigenlijk niet zoveel do's of don'ts. Onthoud: het belangrijkste is dat het niet uitmaakt welke stijlen je met elkaar combineert, zolang het maar één geheel blijft. Dit betekent dan ook dat alle meubels, accessoires en kleuren bij elkaar moeten passen. Om nog specifieker te gaan kijken, kan je het materiaal ook meenemen in de keuzes die je maakt. Het gevaar aan woonstijlen met elkaar combineren is dat je - wanneer je in een winkel staat - vrijwel alles wat je mooi vindt wilt meenemen. Doe dit niet! Kijk altijd eerst of de meubels en accessoires bij elkaar passen. 

Mogelijke combinaties

Maar welke combinaties zijn dan eigenlijk mogelijk? Om te beginnen is het goed om te weten welke woonstijlen er allemaal zijn. De meest voorkomende stijlen zijn bohemian, botanisch, industrieel, landelijk, modern, retro, minimalistisch, romantisch en Scandinavisch. Goed nieuws, want eigenlijk kun je alles met elkaar combineren. Houd je van retro, maar spreekt een Scandinavisch interieur je ook wel aan? Combineer een Scandinavische bank met retro kussens en accessoires. Zolang je die eenheid maar weet te bewaken! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top