Lifestyle

Het teken dat jij het moeilijk vindt om jezelf te vergeven én wat je eraan kunt doen

Het teken dat jij het moeilijk vindt om jezelf te vergeven én wat je eraan kunt doen

We maken allemaal wel eens fouten, dat is menselijk. De één gaat er beter mee om dan de ander. Toch zijn er veel mensen die moeite hebben met het vergeven van zichzelf. Dit is erg vervelend en hier wil je natuurlijk graag van af.

Maar hoe weet je nou eigenlijk of jij iemand bent die het moeilijk vindt om zichzelf te vergeven? Dit kan je terugvinden in de manier waarop je over jezelf denkt. Als jij het lastig vindt om jezelf te vergeven, heb je vaak een bepaalde boosheid naar jezelf toe. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld, waarbij je jezelf naar beneden haalt. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gedacht dat je het verdient om gestraft te worden en daarom niet beter zou moeten krijgen? Dan is er een grote kans dat jij het lastig vindt om jezelf te vergeven.

Sommige mensen denken zelfs dat ze harder gaan werken als ze zichzelf niet vergeven, maar het tegenovergestelde is waar. Het negatieve beeld dat jij creëert zorgt er namelijk voor dat jij minder snel je doelen behaalt, of deze zelfs aanpast. Het is dan lastig om in jezelf te geloven, waardoor je jezelf als het ware saboteert. 

Klinken deze dingen herkenbaar? Dan is het goed om te weten dat het vergeven van jezelf een proces is van kleine stapjes. Maar met de volgende tips kom je misschien al een stukje verder. 

1. Leef in het hier en nu

Het gebeurt vaak dat we in onze gedachten een bepaald moment helemaal opnieuw beleven. Dit zorgt voor veel stress en, zoals je al kan raden, een terugkomend schuldgevoel. Het is daarom belangrijk dat je je zoveel mogelijk focust op de toekomst, dat is tenslotte ook het belangrijkste. Als je blijft hangen in het verleden zorgt dit er juist voor dat je jezelf tegenhoudt om in de toekomst dingen te doen waar je wel trots op kan zijn, en dat is zonde natuurlijk.

Merk je dat dit lastig is? Neem op zo'n moment dan even een pauze, ga naar buiten, of doe iets anders waar je blij van wordt. Zo ben je even afgeleid en krijgt je hoofd weer een beetje rust - grote kans dat je negatieve gedachten weg zijn. 

2. Leer van je fouten

De eerste stap na het maken van een fout is het erkennen hiervan. Dit zorgt ervoor dat je er iets van kan leren en dat je je kan gaan focussen op de oorzaak van de fout die je hebt gemaakt. Op deze manier kan je voorkomen dat je dezelfde fout nog een keer maakt. Dus probeer het maken van een fout ook een keer van een positieve kant te bekijken: je weet nu hoe je het de volgende keer wel of niet moet aanpakken. 

3. Weet dat niemand perfect is

Iets wat we ons niet vaak genoeg beseffen, is dat niemand perfect is. We zijn allemaal mensen en mensen maken nou eenmaal fouten. Dus weet dat het normaal is om fouten te maken en leer ermee om te gaan, want alleen dan zul je jezelf kunnen vergeven en accepteren.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top