Lifestyle

Met deze 6 tips kun jij lekker op tijd in slaap vallen

Met deze 6 tips kun jij lekker op tijd in slaap vallen

Op tijd willen gaan slapen en dit ook daadwerkelijk doen, is iets wat velen van ons niet lukt. Het is natuurlijk ook erg aantrekkelijk om tot laat je favoriete serie te bingewatchen of door social media te scrollen. Toch is het erg belangrijk om voldoende nachtrust te hebben. Vroeg slapen heeft meer voordelen dan je denkt, zo word je bijvoorbeeld uitgeruster wakker en zul je daardoor ook productiever worden. 

Maar hoe kun je jezelf nou het beste aanleren om vroeg te gaan slapen? Wij hebben een paar tips voor je!

 

1. Zorg voor een avondroutine

Het hebben van een avondroutine is niet alleen nodig om je lichaam te laten weten dat het bijna tijd is om te gaan slapen, maar is ook nog eens het ultieme momentje om goed voor jezelf te zorgen. Luister naar muziek, steek een kaars aan, doe een masker op, ga in bad of neem een lekkere douche - je snapt het idee wel. Dit is het perfecte moment om helemaal tot rust te komen voordat jij je bed induikt.

2. Houd je slaapkamer koel

Heb je het ook wel eens koud naarmate het later in de avond wordt? Dit kan betekenen dat je te laat gaat slapen. Je lichaam geeft namelijk aan dat het tijd is om te gaan slapen, door je lichaamstemperatuur te laten dalen. Je slaapkamer op een lage temperatuur houden, kan ervoor zorgen dat je lichaam een extra slaapsignaal krijgt waardoor je dus sneller in slaap kunt vallen. De ideale slaapkamertemperatuur is tussen de 16 en 21 graden.

3. Vermijd blauw licht

Dit klinkt heel logisch, maar toch is dit voor de meeste heel lastig. Om op tijd te kunnen slapen, is het toch echt nodig om er een gewoonte van te maken om minimaal een uur voor het slapengaan alle schermen uit te doen. Ruil je smartphone voor het slapengaan dus in voor een goed boek en je zult zeker het verschil merken.

4. Verberg de klok

Bij het in slaap komen is het ontspannen van je lichaam erg belangrijk. Op het moment dat je niet kunt slapen, komt het vaak voor dat we regelmatig naar de klok gaan kijken en de minuten voorbij zien gaan. Dit kan frustrerend zijn en een gevoel van stress opwekken. Als je hier last van hebt kan het dus een oplossing zijn om de klok even te verbergen tijdens het in slaap komen.

5. Pas op met cafeïne 

Cafeïne is één van de grootste oorzaken als we het hebben over moeite hebben met in slaap komen. Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid cafeïne die je op een dag binnenkrijgt, maar ook op welk tijdstip je dit nog neemt. Er wordt aangeraden na 13 uur geen cafeïne meer te nemen als je hier niet 's avonds nog last van wil hebben. Kies dus de volgende keer voor een ander drankje als het wat later op de dag is. 

6. Draag sokken in bed

Het klinkt misschien raar, maar door te zorgen dat je handen en voeten warm blijven, kan je lichaam zich beter afkoelen. Dit komt doordat je bloedvaten op deze manier verwijden, waardoor je lichaam beter warmte kan afvoeren. Lekker met sokken naar bed gaan dus!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top