Lifestyle

Ben jij introvert, extravert of ambivert?

Ben jij introvert, extravert of ambivert?

De eeuwige vraag: ben ik nou eigenlijk introvert, extravert of ambivert? Zodra je weet wat voor type jij bent, zal je in iedere situatie makkelijker kunnen functioneren. Het zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je jezelf beter leert kennen.

Merk je dat je het eigenlijk heel vermoeiend vindt om jouw sociale contacten te onderhouden, maar wil je dit wel graag? Toch fijn om te weten wat de juiste oplossing hiervoor is! 

Introvert

Laten we beginnen met het feit dat introverts absoluut niet saai zijn - dit is één van de grootste vooroordelen over dit persoonlijkheidstype. Ze zijn misschien wat rustiger en vinden het fijn om in kleine groepen te werken, maar saai? Nee, zeker niet. Merk je na een lange werkdag dat je echt even kan opladen als je alleen bent? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je introvert bent. Je bent niet per se verlegen, maar kijkt wel graag de kat uit de boom. Toch kan ook jij een drukke en sociale vogel zijn! Dit is goed merkbaar zodra jij jezelf omringt met mensen die je vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan borrels met vriendinnen en verjaardagen van familie. 

Extravert

En dan de extravert. Jij krijgt echt energie van de aanwezigheid van mensen. Lang alleen zijn? Nee, als het aan jou ligt liever niet. Na een lange werkdag kijk je er ook altijd - echt áltijd - naar uit om tijdens het avondeten gezellig met jouw partner bij te kletsen. Daarnaast vind je het niet erg om in de spotlights te staan. Als jouw baas je vraagt om volgende week een presentatie voor de belangrijkste klanten te geven, grijp je dit dan ook met beide handen aan. Die interactie met nieuwe mensen vind jij juist leuk! 

Ambivert

Herken jij jezelf in beide types? Dat kan! Er bestaat namelijk ook zoiets als ambivert zijn. Wist je dat de grootste groep van de mensen, namelijk 68%, ambivert blijkt te zijn? Jij voelt je comfortabel bij zowel grote als kleine groepen en sociale gelegenheden zijn eigenlijk geen probleem voor jou. Toch vind je het ook fijn om tijd voor jezelf te hebben. Balans is voor een ambivert dan ook echt hét sleutelwoord. Je vindt het geen probleem om de hele middag met iedereen te kletsen op de verjaardag van je beste vriendin, maar samen met het gezin op de bank een film kijken doe je ook graag. Zolang je maar onder de mensen bent, dan vind je het eigenlijk allemaal wel prima! 

Hoe anticipeer je hierop?

De grote vraag is natuurlijk hoe je dit kan toepassen in de praktijk. Het is namelijk fijn om te weten dat je introvert bent, maar hoe zorg je ervoor dat je meer energie krijgt als je in grote groepen bent? Of je nu introvert, extravert of ambivert bent, zorg ervoor dat je zo nu en dan een momentje voor jezelf creëert. Ondanks dat je extravert bent en energie krijgt van mensen, moet ook jij kunnen opladen in een rustige omgeving. Hiermee voorkom je een onverwachte burn-out. En onthoud: wat voor type je ook bent, ieder mens is uniek! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top