Lifestyle

Alles wat je moet weten over kerstpakketten

Alles wat je moet weten over kerstpakketten

Het kerstpakket voor de werknemer werd zo’n 200 jaar geleden bedacht. Toen kregen werknemers vaak vrij met kerst om deze feestdag met hun familie of vrienden te vieren. Naast een vrije dag kregen ze een mand mee naar huis met etenswaren zoals rozijnenbrood en chocolademelk. Het kerstpakket van tegenwoordig is een stuk gevarieerder. Van etenswaren tot aan cadeaus, je vindt er van alles in. Lees hier meer waarom het geven van een kerstpakket belangrijk is voor je werknemers en wat er allemaal in hoort te zitten. 

Waarom is het geven van een kerstpakket belangrijk?

Het geven van een kerstpakket wordt gezien als een blijk van waardering. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste werknemers een kerstpakket van hun werkgever verwachten. Om werknemers aan je bedrijf te binden en gemotiveerd te houden, is het geven van een kerstpakket een goed idee. Ook het geven van een kerstpakket of een cadeau aan zakenrelaties rondom kerst is een goed idee. Je klanten zijn bepalend voor jouw succes en een bedankje in de vorm van een goede fles wijn is dan zeker een goed idee.

Wat moet er in een kerstpakket zitten?

Er is geen standaard voor de inhoud van een kerstpakket. Ieder bedrijf pakt dit op zijn eigen manier aan. Het is een goed idee om een persoonlijk tintje aan het geschenk te geven dat afwijkt van de standaardpakketten. In de meeste standaard kerstpakketten vind je naast etenswaren en een fles wijn vaak ook een klein cadeautje die bij het seizoen past. Bijvoorbeeld een warme deken of een houten snijplank die je goed kunt gebruiken tijdens de feestdagen. Een persoonlijk tintje kun je meegeven door een persoonlijk kaartje met een bedankje en een mooie wens erop te geven. 

Kerstpakketten voor thuiswerkers

Sinds de corona pandemie werken veel werknemers niet meer op kantoor, maar thuis. Ook deze werknemers wil je graag belonen met een kerstpakket waar ze tijdens kerst van kunnen genieten. Natuurlijk kun je het kerstpakket laten brengen door één van je medewerkers of kun je het als directeur zelf langsbrengen. Is hier geen tijd voor beschikbaar? Dan kun je het kerstpakket ook thuis laten bezorgen. Kerstpakketten op Charles.nl zijn hier een voorbeeld van. In deze pakketten vind je lekkere etenswaren zoals luxe crackers, speciaal bier, diverse tapenades en Hollandse kaas.

Kerstpakketten en de werkkostenregeling (WKR)

De werkkostenregeling ziet veel van wat je aan werknemers geeft als loon, zo ook kerstpakketten. Daarbij kan maximaal 1,2 % van het totale fiscale loon worden besteed aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers. De vrije ruimte is het gedeelte waarover je geen loonbelasting betaalt. Daarboven betaal je loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. Wil je een fiscaal vriendelijk kerstpakket dan moet je dus de vrije ruimte goed in het oog houden. Kom je boven de vrije ruimte, dan kan het door de eindheffing duurder uitpakken. 

Kerstpakketten en BTW

Omzetbelasting is bij kerstpakketten ook belangrijk om in de gaten te houden. De BTW over giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen is vaak niet helemaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor kerstpakketten. De Belastingdienst gaat uit van een drempelbedrag van 227 euro exclusief BTW per ontvanger per boekjaar. Komen je jaarlijkse uitgaven niet boven dit bedrag? Dan kun je volgens de Belastingdienst de BTW hierover aftrekken.  

Huidige trends in kerstpakketten

Naast de traditionele kerstpakketten zien we ook dat kerstpakketten met een bepaald thema steeds populairder worden. Bijvoorbeeld het thema van een land, of een 'ontspan thema' zijn thema’s die je vaak ziet bij kerstpakketten. Hier kun je op inspelen door bijvoorbeeld producten van wellness winkels toe te voegen of een bon voor een dagje sauna en wellness. Ook duurzaamheid is een populair thema. Hierop kun je inspelen door een kerstpakket aan te bieden met alleen streekproducten, veganistische producten en zakjes met zaadjes om een eigen moestuin te beginnen. 

Wanneer moet je kerstpakketten bestellen

Als je begin december nog moet beginnen met het regelen van je kerstpakketten dan ben je meestal te laat. Bestel jij je kerstpakketten bij een leverancier? Dan is het slim om dit in de zomer al te doen. De eerste bestellingen komen vaak in juni of juli al binnen. Bepaalde pakketten kunnen al snel uitverkocht zijn, waardoor je minder voor het kiezen hebt. Als je speciale wensen hebt dan kan het zelfs beter zijn om nog eerder te bestellen.

Beeld: Photo by Kari Shea on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top