Lifestyle

10 tips om gewicht te verliezen

10 tips om gewicht te verliezen

Wil je een gezonder leven en gewicht verliezen? Lees dan onderstaande tips die allemaal bijdragen aan het proces om af te vallen. Een paar tips zijn misschien simpel, maar hebben uiteindelijk een grote impact op je gewicht door een gezondere levensstijl te hanteren.

1. Begin met bewegen

Beweeg elke dag minimaal een halfuur. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je gelijk een abonnement moet afsluiten bij de sportschool of bij een andere sportvereniging. Er zijn ook genoeg manieren om in het dagelijks leven meer te bewegen. Neem in plaats van de lift de trap, ga met de fiets naar je werk en maak tijdens de pauze of ’s avonds na het eten een wandeling.

2. Drink voldoende water

Zorg dat je voldoende water drinkt. Dit bevordert namelijk de stofwisseling en helpt bij het verbranden van vet. Geen fan van water? Combineer het dan met fruit, zoals citroen, limoen, sinaasappel, blauw bessen of frambozen.

3. Slaap voldoende

Voldoende slaap heeft een grote impact op je afslankproces. Een tekort aan slaap geeft volwassenen 55% meer kans om obesitas te krijgen. Bij kinderen is dat 89%. Als je slaapgebrek hebt leidt dat tot schommelingen in je hormonen, waardoor je een slechte eetlust krijgt. Gemiddeld heeft een mens 7 uur aan slaap nodig. Sommige meer en sommige minder, maar vaak niet langer dan 9 uur. Een paar tips om in slaap te komen:

  • Leg je telefoon weg een uur voordat je gaat slapen
  • Lees een boek voor het slapengaan
  • Drink geen cafeïnehoudende dranken in de avond
  • Vermijd kijken op de klok om stress te voorkomen

4. Sla geen maaltijden over

Sla geen maaltijden over, maar vervang ze bijvoorbeeld door shakes. Afvallen met shakes is wetenschappelijk bewezen dat je in een korte tijd veel kan afvallen. Je moet hiervoor minimaal twee maaltijden vervangen. Maaltijdshakes zijn veilig om voor een langere tijd te gebruiken. Ze zijn gezond, omdat ze moeten voldoen aan bepaalde voedingsvoorwaarden.

5. Gebruik kruiden als smaakmakers

Gebruik in plaats van vette sauzen, de juiste kruiden als alternatief. Dit geeft je gerecht extra smaak waardoor je geen saus nodig hebt. Een ander goed alternatief is een dressings.

6. Eet niet te snel

Dit klinkt als een simpele tip, maar je zult verbaast zijn hoe grote impact dit heeft. Je hebt ongeveer twee keer meer kans op overgewicht als je snel eet ten opzichte van mensen die langzaam eten. Bij kinderen is de kans zelfs 3 keer meer om overgewicht te krijgen. Door langzamer te eten onderdruk je het hongergevoel en zit je sneller vol zit, als je intensiever kauwt nuttig je 15% minder calorieën en je bloedsuikerspiegel piekt minder hoog waardoor het verbranden van vet mogelijk is.

7. Kook zelf

Eten bestellen en uiteten gaan is lekker en gemakkelijk, maar als je je eten zelf maakt heb je controle over de porties van je eten. Ook weet je hoeveel calorieën je gerecht bevat. Dit zal je beter helpen met het verliezen van gewicht.

8. Gebruik kleinere borden

Uit onderzoekt blijkt dat je automatisch minder gaat eten als je kleinere borden gebruikt. Je kijkt op een andere manier naar je portie op je bord. Of het nu een klein of groot bord is, mensen vullen hem op dezelfde manier. Als je een groot bord hebt en je vult hem half dan heb je het idee dat je weinig eet. Een kleiner bord lijkt al sneller vol en je krijg het idee dat je meer eet.

9. Maak ongezond eten moeilijk bereikbaar

‘Uit het oog, uit het hart’, zeggen ze. Het is bewezen dat als je ongezonde snacks op een moeilijke plek bewaard, je minder snel in verleiding wordt gebracht. Leg het bijvoorbeeld ergens hoog in de keuken waar je moeilijk bij komt of ergens achter in de voorraadkast. Bewaar je snacks in een trommel of bak die niet transparant is. Of nog beter, koop gewoon geen of weinig ongezonde snacks!

10. Zoek support

Zoek een sport buddy om samen mee te sporten. Dit geeft je motivatie en houvast om toch te gaan bewegen. Vertel je doelen om gewicht te verliezen tegen je familie en vrienden. Door ze op de hoogte te stellen, kunnen ze je supporten en rekening met je houden.

Ieder lichaam werkt anders. De een verliest sneller gewicht dan de ander dus houd je niet vast aan het gemiddelde of standaarden. Doe wat goed en gezond is voor je lichaam. Een gezonde levensstijl kan al een effect hebben. Probeer je dagelijks eetpatroon te doorbreken met gezonde voeding.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top