Health

Oil pulling en 5 andere tips voor een goede mondhygiëne

Oil pulling en 5 andere tips voor een goede mondhygiëne

Wij investeren veel tijd in een goede skincare routine en dat zouden we ook moeten doen met onze mondhygiëne. Zorg ervoor dat jij het heel goed verzorgen van je mond een gewoonte maakt en de tandarts zal blij met jou zijn.

Er is een specifieke volgorde die je zou moeten volgen tijdens jouw oral hygiene routine én wellicht is oil pulling voor jou de moeite waard om uit te proberen.

Mondwater gebruiken

Wist jij dat je beter mondwater kan gebruiken vóór dat je gaat tandenpoetsen - zowel 's ochtends als 's avonds -  in plaats van daarna, zoals de meesten van ons doen? Tijdens het slapen stopt onze mond met het produceren van speeksel en dat is precies wanneer bacteriën toeslaan. Mondwater lost dit probleem op.

Spoel je mond ook niet met water na het poetsen, hiermee verwijder je alle goede ingrediënten van de tandpasta. Spuug overtollig tandpasta uit en gebruik wanneer je het echt nodig hebt een klein beetje water.

Flossen voor het poetsen

Begin je mondhygiëne routine met het flossen van je tanden en doe het niet andersom. Je tandenborstel kan deze plekken namelijk niet bereiken en het is essentieel voor een goede mondhygiëne. Doordat je tandplak verwijdert kan de tandpasta goed tussen jouw tanden komen. Flos je tanden minimaal een keer per dag in de ochtend of in de avond. Als jij het twee keer per dag in jouw routine weet te verwerken is het nog beter!

De juiste flostechniek: Gebruik een nieuw stukje flos voor elke tand en zorg ervoor dat jij alle viezigheid verwijdert in een opwaartse beweging. Het doel is om diep in de sulcus te komen, dat is de ruimte tussen je tand en tandvlees.

2 minuten lang elektrisch poetsen

Neem je tijd om je tanden te poetsen en gebruik een elektrische tandenborstel, deze is namelijk veel effectiever in het verwijderen van tandplak en de meeste hebben een sensor voor wanneer je te hard drukt. Spendeer dertig seconden in elke hoek (linksboven, rechtsboven, linksonder, rechtsonder) of vijf seconden per tand. Poets hierbij ook goed je tandvlees!

De juiste tandpasta

Gebruik altijd een tandpasta met fluoride. Vermijd sowieso alle houtskool en whitening tandpasta's, deze zijn namelijk te schurend. Met merken zoals Elmex, Sensodyne en Colgate zit je goed.

Schraap je tong

Vergeet niet je tong te schrapen na het poetsen met een handmatige tandenborstel of een speciale tong schraper. Tongbeslag (bacteriën en voedselresten) kunnen de oorzaak zijn van een slechte adem.

Oil pulling

Er wordt gedacht dat oil pulling een ontgiftende werking heeft in je mond en dat het helpt bij het voorkomen van tandplak, tandvleesontstekingen en gaatjes. Oil pulling is een methode die je moet toepassen met olie. Kokosolie wordt het meest aangeraden. Dit is hoe jij oil pulling kan verwerken in jouw dagelijkse mondhygiëne routine:

  1. Gebruik kokosolie in vaste vorm en doe oil pulling in de ochtend voor je gaat ontbijten of wacht drie uur na een maaltijd.
  2. Neem één eetlepel kokosolie en spoel je mond 15 to 20 minuten lang. Slik het niet door.
  3. Spuug de kokosolie niet in de wasbak of in het toilet, spuug het in plaats daarvan uit in een zakje of op een stukje toilet- of keukenpapier. Kokosolie kan namelijk weer hard worden en verstoppingen in het riool veroorzaken.
  4. Spoel je mond met lauw water wanneer je klaar bent en poets je tanden en tong.
 
Beeld: Photo by Chermiti Mohamed on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top