Interior

5 tips om jouw stulpje klaar te maken voor het najaar

5 tips om jouw stulpje klaar te maken voor het najaar

Misschien wil je er nog niet aan denken en dat begrijpen wij best. We hebben niet een al te beste zomer gehad qua temperaturen tot nu toe en september is alweer begonnen: het najaar staat voor de deur! Jouw stulpje klaarmaken voor de herfst en winter is dus niet zo een gek idee - bijvoorbeeld als je van een lekker warm huis of extra gezelligheid houdt gedurende het najaar. Dit zijn onze tips!

1. Check je verwarming

Heb je radiatoren in huis? Controleer dan voordat het écht koud wordt of deze nog goed werken. Zet ze aan met behulp van de knoppen of de thermostaat om te zien of ze goed warm worden en geen gekke geluiden maken. Is er iets niet in orde? Dan heb je nu nog ruimschoots de tijd om er door iemand die er verstand van heeft of een professional naar te laten kijken. Zeker als een hele nieuwe radiator nodig is, is het slim om op tijd hiermee aan de slag te gaan. 

2. Kussens en kleedjes

Er is weinig fijner dan met een kop thee lekker op de bank te zitten tijdens een najaarsstorm terwijl je omringt wordt door kussens en een warme deken op jezelf hebt liggen. Hoe zit het met jouw collectie kussentjes en kleedjes? Wat ons betreft kun je er niet genoeg hebben voor het najaar. Ben je blij met het aanbod wat je in huis hebt of kunnen ze wel vervangen worden omdat ze simpelweg op, vies of beschadigd zijn of omdat je gewoon toe bent aan iets anders? Dan is dit het moment om op zoek te gaan naar nieuwe exemplaren die passen bij jouw wensen zodat je op tijd klaar bent om lekker knus op de bank te zitten als het weer slecht is. Qua materialen doen wol en velours het goed in het najaar, terwijl linnen (op dit moment populair voor bijvoorbeeld kussentjes) bijvoorbeeld meer iets is voor de lente en zomer. 

3. Nieuw kleurtje op de wanden

Te weinig mensen doen het wat ons betreft: regelmatig even een fris laagje verf op de muren. Het aanbreken van een nieuw seizoen is het perfecte moment om te kijken met wat voor een fraaie kleur je jouw wanden mooi kan maken. Trendkleuren voor op de muur het najaar van 2021 en 2022 zijn diepbruin, edelsteentinten, rijke aardekleuren, greige en diepgroen. Probeer te expermenteren met hoe jij de wanden bedekt. Laat aan de bovenzijde bijvoorbeeld een witte rand over van 30 centimeter als je een heel hoog plafond hebt om de ruimte intiemer eruit te laten zien. Je kunt ook een lambrisering maken door met twee tinten verf op elkaar te werken. Ook leuk en misschien wel een tikkeltje chiquer: met een knap behang aan de slag gaan! 

4. Check het exterieur

Hoewel we nu natuurlijk veel regenval al hebben gehad, zal het tijdens het najaar alleen nog maar meer worden. Daarom is het verstandig om te controleren of alles nog goed dichtgaat - zeker als je tocht en lekkage wilt voorkomen - en of de goot voor het regenwater niet verstopt zit. Tijdens de herfst is het slim om dit ook regelmatig te controleren omdat er dan juist verstoppingen kunnen ontstaan door alle blaadjes en dergelijke die van de bomen af vallen. Je kunt ongemakken liever voorkomen dan ze uiteindelijk moeten genezen. 

5. Pre-fall schoonmaak

Net als de grote voorjaarsschoonmaak is het fijn om je stulpje op orde en netjes te hebben voordat het najaar echt begint. Schuif alles opzij zodat je even goed kunt stofzuigen en afstoffen, lap alles grondig af, maak de keuken en badkamer echt goed schoon, geef de vloer een dieptereiniging (ook het vloerkleed kan een beurt gebruiken), haal alle kleding uit de kast en sorteer dit opnieuw en zorg dat de kinderkamers weer opgeruimd en netjes zijn. 

6. Woonaccessoires voor het najaar

Een truc om je huis echt even een nieuwe sfeer te geven - eentje die past bij de herfst en winter - is door de woonaccessoires die je hebt staan, aan te passen. Haal dingen die verwijzen naar het voorjaar of de zomer weg (bijvoorbeeld die schelpenkrans die je op Bali hebt gehaald) en vervang dit door bijvoorbeeld een krans die je voorzien hebt - zelf of met of door je kinderen - van herfstdecoratie, een hoop kaarsjes en zoals eerder al genoemd kleedjes en kussentjes. Laat het najaar maar beginnen!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by diptyque (@diptyque)

Beeld: Ferm Living
Deel dit artikel
Back to top