Interior

Creëer een retro vibe in jouw keuken in 9 stappen

Creëer een retro vibe in jouw keuken in 9 stappen

Midcentury modernism in één van de meest trending interieurstijlen in 2021. Het houdt in dat we helemaal weer verliefd zijn op alles wat populair was in het midden van de 20ste eeuw. In andere woorden, op alles wat vintage en retro is uit dat tijdperk. We blikken terug in de tijd voor inspiratie, maar tegelijkertijd geven we het een moderne twist. De perfecte plek om deze interieurtrend toe te passen is in de keuken.

Je kan er honderd procent voor gaan en de complete keuken van Betty Draper uit de serie Mad Men (inspiratie tip!) namaken of hier een daar een retro knipoog verwerken in jouw kookvertrek. In negen stappen laten wij zien hoe jij een retro vibe creëert, van de vloer tot aan het plafond!

1. Hanglampen

Een eenvoudige manier om een retro feel aan jouw keuken te geven is door hanglampen op te hangen. Ga voor één grote lichtbron in het midden van jouw u-keuken of hang drie hanglampen naast elkaar op in jouw keuken eiland. Ronde en hoekige vormen doen het goed en oversized light bulbs ook.

2. Kleuren

Een retro keuken mag super kleurrijk zijn. Felle kleuren en pasteltinten horen bij de mid-century esthetiek. Denk aan het interieur van een American Diner met veel rood en mintgroen of de keuken van Don en Betty Draper in de heerlijke serie Mad Men. Een jaren '70 look creëer je met een houten keuken en veel geel en oranje tinten. Pas het aan op jouw stijl en de rest van je interieur. Je hoeft niet overboard te gaan met kleuren als dat niet jouw ding is. Het simpel houden kan ook geweldig zijn.

3. Vloer

De keukenvloer mag een speels patroon hebben. Met een zwart-wit schaakbordmotief geef jij je keuken in een klap een retro touch. Geometrische dessins tillen jouw interieur ook tot een vintage niveau.

4. Muur

De muur mag ook niet vergeten worden. Tegels of behang in een retromotief is een belangrijk onderdeel om de look en feel van een vintage kitchen compleet te maken. Tip! Trek het behang door tot op het plafond, zo werd het vroeger ook gedaan. Daarnaast zijn metrotegels super populair in elk stijlvol kookvertrek, maar wanneer je deze 90 graden draait dan passen ze ook perfect in een retro keuken!

5. Kast knoppen & handgrepen

Ben je on a budget? Met kleine veranderingen bereik je al veel. Vervang bijvoorbeeld alle knoppen en handgrepen van jouw keukenkastjes en deuren voor retro exemplaren. Cabinet hardware in goud of met ronde of hoekige vormen zijn de perfecte opties.

6. Ontbijthoek

Een ontbijthoekje hebben in jouw keuken is heel retro. Zet een hoekbank neer als jij er de ruimte voor hebt in jouw keuken want: hoe fantastisch is onderstaande breakfast nook? Let ook op de vorm van de tafel, de transparante keukenstoelen én de hanglampen!

7. Keukenapparaten & accessoires

Zwarte en strakke ontwerpen zijn absoluut en no-go bij het creëren van een vintage uitstraling. Gelukkig zijn retro designs zijn hot, vooral als het aankomt op keukenapparaten. Veel merken hebben geweldige koelkasten, magnetrons en koffiezetapparaten die precies bij deze stijl passen. Tweedehands servies, kopjes en bakjes scoren is ook een leuke optie. Hetzelfde geldt voor toffe vintage en retro accessoires. Plan het bezoekje naar de lokale kringloop maar alvast in je agenda!

8. Meubels

Buisstoelen zijn super trendy op dit moment en ze zijn gemaakt om te shinen in een retro keuken. Daarnaast zijn transparante meubels ook terug van weggeweest (denk aan doorzichtige keukenstoelen en glazen tafels). Vintage inspired lampen zijn het ook helemaal in 2021. Maak gebruik van deze trends!

9. Laminaat

Aanrechtbladen van laminaat in allerlei prints was de mode back in the days.  Ook al wordt er vandaag de dag veel marmer en graniet gebruikt in keukens, keukenbladen in laminaat worden nog steeds gemaakt. Het is waterdicht en makkelijk schoon te krijgen dus doe er je voordeel mee.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top