Haarverzorging

Wit haar: hoe komt het en wanneer verlies je het pigment

Wit haar: hoe komt het en wanneer verlies je het pigment

In 2021 mag jij jouw natuurlijke haartextuur en haarkleur rocken. Eigenlijk is het best wel gek dat wij zo graag onze eigen manen - of het nu stijl, kroes of curly is - willen verdoezelen. Niet naar de kapper kunnen heeft bijgedragen aan de acceptatie van grijs worden. Celebrity's en je buurvrouw zijn dé inspiratiebronnen om toch wat minder in paniek te zijn wanneer wij merken dat we het pigment verliezen van onze lokken.

Toch snappen we super goed dat het even slikken is en dat jij zolang mogelijk jouw pigment wilt behouden. Sommigen kunnen er niks tegen doen en anderen hebben er wel invloed op. Wij leggen aan je uit hoe het komt!

Genen

Het is normaal om het pigment van je haren te verliezen, dat hoort bij het ouder worden. Of je op jongere leeftijd grijs begint te worden of niet, ligt voornamelijk aan jouw genen. Als jouw vader of moeder vroeg grijs geworden is, dan is dat waarschijnlijk niet anders voor jou. Volgens onderzoek verliezen mannen eerder dan vrouwen het pigment van hun haren. Daarnaast worden mensen met Aziatische en Afrikaanse roots ook minder snel grijs. Er wordt gedacht dat het iets te maken met het pigment in de huid (melanine).

 

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd dat mensen één haar zonder pigment aantreffen ligt rond de dertig jaar. Mensen hebben vaak een volledige witte bos haar wanneer ze ergens in de vijftig zijn. Sommige mensen die hebben al grijze manen wanneer ze achttien zijn en anderen verliezen pas op veel latere leeftijd het pigment van hun lokken.

Gezonde levensstijl

Je genen hebben dus veel invloed op het krijgen van wit haar op jongere leeftijd. Daarnaast zijn andere factoren ook belangrijk. Consumeren van veel suiker, roken en alcohol drinken hebben bijvoorbeeld invloed, maar ook de omgeving zoals pollutie en blootstelling aan uv-licht. Daarnaast heeft psychologische en emotionele stress ook effect op het pigment van jouw haren. Auto-immuunziekten dragen er ook aan bij.

Beeld: Photo by Alexandra Tran on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top