Lifestyle

Living apart together: is samenwonen niet meer van deze tijd?

Living apart together: is samenwonen niet meer van deze tijd?

Ben je aan het nadenken om te gaan samenwonen met je partner, maar weet je het nog niet zeker? Wellicht is niet samenwonen de oplossing. De volgende stap hoeft niet per se het traditionele huisje-boompje-beestje proces te zijn. Anno 2021 doen steeds meer koppels het anders en kiezen ze bijvoorbeeld voor een latrelatie.

Wij vertellen je wat living apart together inhoudt, waarom het een trend is én wanneer het een succesvolle relatie is.

Wat is een latrelatie?

Lat staat voor 'Living apart together' en het houdt in dat je als partners in een liefdesrelatie ervoor kiest om niet samen te gaan wonen om verschillende redenen. Deze redenen kunnen financieel zijn, persoonlijk of beide. Meestal zijn het vijftigplussers die kiezen voor een latrelatie, omdat ze gewend zijn geraakt om op zichzelf te wonen nadat ze weduwe of gescheiden zijn. Ze vinden het fijn om hun eigen personal space te hebben en dit willen ze vaak niet opgeven.

 

Living apart together is een trend

Millennials kiezen steeds vaker om niet te gaan hokken. Deze trend is ontstaan omdat vrouwen onafhankelijker zijn geworden, dankzij de snel globaliserende arbeidsmarkt en omdat andere 'niet-traditionele' relaties normaler aan het worden zijn, zoals polyamorie.

Vrouwen zijn nu financieel onafhankelijker en focussen zich op hun studie en carrière. Deze generatie is aan het inzien dat het hebben van een huisje-boompje-beestje niet per se hoeft. Millennials krijgen daarnaast later kinderen of kiezen ervoor om ze helemaal niet te krijgen. Veel gescheiden ouders met kinderen die een nieuwe relatie aangaan, beslissen ook bewust om beide hun eigen huishouden te houden om meerdere redenen. Het kan ook een financiële of praktische keuze zijn, bijvoorbeeld wanneer een koppel banen hebben in verschillende steden of landen.

Succesvolle latrelatie

Een belangrijk onderdeel van een latrelatie, is dat beide partners hun eigen leven lijden. In een succesvolle latrelatie is er een balans tussen zelfstandigheid en emotional commitment. Millennials hechten waarde aan individualiteit en living apart together is dé manier om je eigen leven te behouden zonder dat je daarvoor vrijgezel hoeft te zijn. Koppels die wel samenwonen kunnen minder zelfredzaam zijn en té dependent van elkaar.

Zie jij een latrelatie zitten?

Beeld: Photo by Ilnur Kalimullin on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top