Lichaamsverzorging

Last van constipatie? Dit kun je ertegen doen

Last van constipatie? Dit kun je ertegen doen

Een harde buik, winderigheid, een opgeblazen gevoel en pijn: constipatie is op zijn zachtst gezegd geen pretje. Een verstopping in je darmen is heel vervelend, maar er zijn gelukkig een aantal dingen die je ertegen kunt doen.

Heb je de laatste tijd weinig vezels binnengekregen of te weinig gedronken? Dan zou dat best eens de oorzaak kunnen zijn. Goed om te weten voor de toekomst, maar daar heb je op dit moment natuurlijk weinig aan. Je kunt je darmen wel een handje helpen door de volgende tips op te volgen.

1.      Veel lopen

Als je buik opgezwollen en hard aanvoelt, heb je er misschien niet zoveel behoefte aan. Het liefst lig je de hele dag te netflixen.  Kom toch even van die bank af en ga een kwartiertje lopen om je lichaam aan het werk te zetten. Je spijsvertering wordt daardoor aan het werk gezet en het zorgt daarnaast ook voor zuurstof.

2.     Drink water met elektrolyten

Al eens van elektrolyten gehoord? Dit zijn mineralen die, opgelost en al, in je bloed en weefsel terechtkomen. Een voorbeeld van elektrolyten zijn bijvoorbeeld calcium, natrium en magnesium. Het is al heel belangrijk om water te drinken, maar het is net zo van belang om genoeg elektrolyten binnen te krijgen. Krijg je daar te weinig van binnen, dan bestaat de kans op uitdroging en worden afvalstoffen minder goed verwerkt. Zijn jouw darmen verstopt? Haal dan eens water in huis waar genoeg elektrolyten in zitten.

3.     Ga anders op de wc zitten

Wist je dat de manier waarop wij poepen, niet helemaal natuurlijk is? Vroeger zaten we namelijk gehurkt en daar is ons lichaam ook aan gewend. Door de vorm van de dikke darm wordt de opening dichtgedrukt als we op een normaal toilet zitten. Het kan helpen om je benen wat omhoog te tillen zodat je dikke darm meer ruimte heeft. Er zijn zelfs speciale hulpmiddelen voor, zoals de ‘squatty potty’. Je kunt ook een laag krukje gebruiken en dat eerst testen.

4.    Supplementen en probiotica

Net als je dagelijkse dosis vitaminen kunnen probiotica je gezondheid ondersteunen. De bacteriën in priobiotica helpen je lichaam om voeding te verbeteren en de juiste, nodige voedingsstoffen eruit te halen. Door regelmatig probiotica in te nemen, wordt het voor je spijsvertering makkelijker om voedsel te verbeteren en afvalstoffen af te scheiden. Ga je op reis en heb je daar vaak last van constipatie? Haal dan een potje triphala churna in huis. Dit kruidensupplement is fantastisch als je last hebt van verstopping. Lekker is het niet, maar het werkt wel.

5.     Masseren

Voorzichtig je buik masseren kan zeker helpen. Druk niet te hard, maar masseer rustig met je vingertoppen je maag. Zo zet je met je eigen handen de boel weer aan het werk en word je buik iets minder gespannen.

6.    Oplosbare vezels

Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang. Er zit echter wel verschil in de vezels die je binnenkrijgt. Zo helpen onoplosbare vezels goed tegen verstopping. Deze kun je vooral vinden in noten, erwten, zaden, linzen, gerst en bonen. Een extra handje toevoegen aan je maaltijd is in dit geval dus goud waard.

Beeld: Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top