Lifestyle

Feit of fabel: is een tosti ongezonder omdat de kaas gesmolten is?

Feit of fabel: is een tosti ongezonder omdat de kaas gesmolten is?

Heerlijk vind ik het. Dan heb ik het over de smaak, maar ook over het uit elkaar trekken van mijn twee helften tosti waardoor de gesmolten, rekbare kaas slierten tevoorschijn komen – ben toch niet de enige die dit satisfying vindt? Nu ben ik me er bewust van dat een tosti niet de allergezondste optie is, maar is gesmolten kaas ook daadwerkelijk ongezonder?

Gesmolten kaas ziet er misschien vetter uit omdat er letterlijk druppeltjes vet ontstaan wanneer kaas smelt, toch kunnen we allemaal opgelucht adem halen want het is een fabel. Gesmolten kaas is niet vetter of hoger in calorieën dan een gewoon stuk kaas. Die vetdruppeltjes die je ziet zijn niet extra, maar die zaten al in de kaas en komen simpelweg door de hoge temperatuur tevoorschijn.

Wél wordt een broodje gesmolten kaas of een tosti natuurlijk ongezonder en hoger in calorieën wanneer je deze bijvoorbeeld bakt in de pan met roomboter. Ook wordt er voor het smelten van kaas in horeca vaak een vettere variant gekozen omdat deze makkelijker smelt. 

 
Beeld: Polina Tankilevitch via Pexels
Deel dit artikel
Back to top