Lichaamsverzorging

Spray tan 101: álles wat je moet weten voor voor, tijdens én na de behandeling

Spray tan 101: álles wat je moet weten voor voor, tijdens én na de behandeling

Ben je wel toe aan een kleurtje maar heb je geen geduld voor het Nederlandse onvoorspelbare weer? Misschien is het krijgen van een spray tan iets om uit te proberen.

Wij vertellen je alles wat je moet weten voordat jij een afspraak inplant bij de lokale spray tan studio. We bespreken de prijs, de duur van de behandeling en heel veel do's en dont's.

Kosten van een spray tan

De prijs van het krijgen van een spray tan in een salon, is tussen de 20 en 30 euro voor je hele lichaam. Als je alleen maar je gezicht en decolleté, benen of bovenlichaam een kleurtje wil geven, kost dat tussen de 10 en 15 euro. Sommige spray tan salons bieden een strippenkaart aan voor een voordeligere prijs. Meestal kun je ook een gereduceerd tarief krijgen wanneer je van tevoren een nabehandeling afspreekt binnen vijf à zeven dagen na de eerste behandeling.

Duur van een spray tan

Jouw fake tan gaat vijf tot zeven dagen lang mee. Wanneer je regelmatig een sessie boekt, kan dat de kleur verdiepen en de duur van jouw mooie bruine tint ook verlengen. Lees onderstaande tips om de duur van een spray tan zo lang mogelijk te kunnen behouden.

Van tevoren

Bereid je lichaam voor op een geweldige en langdurige bruine kleur, door van tevoren te scrubben. Doe dit de avond voor je afspraak en gebruik hiervoor een scrub van zeezout of suiker en een scrubhandschoen. Je kunt grof zout of suiker toevoegen aan je favoriete bodygel om je huid te exfoliëren. Een kant-en-klare scrub bevat meestal olie en dit zorgt ervoor dat de werkende stof (DHA) zich minder goed hecht aan je huid. De bodyscrub van Bondi Sands met kokosnoot en zeezout is gemaakt om te gebruiken voor het aanbrengen van een spray tan of zelfbruiner.

 

Scheer je lichaam voor een sessie en het liefst niet de vijf à zeven dagen erna. Douche het liefst minimaal acht uur vóór je afspraak en gebruik daarbij een milde zeep. Heb je last van zweet? Breng babypoeder aan onder je oksels en andere plekken. Gebruik daarna geen andere producten meer op je lichaam, behalve een moisturizer of body lotion. De huid rondom je voeten en handen is wat dikker dan de rest van je huid en het heeft een hogere pH-waarde. Dit zorgt ervoor dat je op deze plekken een aantal tinten donkerder kan worden. Door je huid te hydrateren, kan je dit voorkomen. Zorg ook dat je alle droge plekken op je lichaam - zoals je knieën en ellebogen - insmeert met een moisturizer zonder minerale oliën zoals de Skin Food Bodycrème van Weleda.

 

Weleda Skin Food Bodycrème bij Douglas.com

Tijdens een spray tan

Ga naar je afspraak met wijdzittende kleding en geen beha. Draag het liefst zwarte kleding zodat je eventuele vlekken er makkelijk uit kan wassen. Wat je aan hebt tijdens het sprayen, beslis je zelf. Dat kan een zwarte string of onderbroek zijn, een bikini of juist helemaal niks. Het is wel zonde van je bikini! Als je meer behoefte hebt aan privacy kan je ook een spray tan aan huis aanvragen. Daarnaast krijg je een netje voor je haren en plakzolen voor onder je voeten.

De afspraak duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Je zult een kort gesprekje hebben over je wensen, na het sprayen moet je vijf minuten wachten totdat het opdroogt met loszittende kleding aan. Het airbrush tanning zelf duurt maar 5 à 10 minuten. Wanneer je vaker komt, zullen de sessies dus steeds vlotter gaan.

Spray tan aan huis

Je kan kiezen om een afspraak te maken voor een bruiningsdouche in je eigen huis. Het tarief is rond de 35 euro plus reiskosten. Je hebt een stopcontact nodig voor de airbrush en twee bij twee meter ruimte voor de spray tent. Je kan ook een spray tan party organiseren voor vijf à zes personen. De kosten zijn ongeveer 25 euro per persoon en de host hoeft niet te betalen.

Nazorg do's en dont's

Je zal een beetje vettig zijn van de spray tan na afloop dus houd hier rekening mee. Hoe langer je wacht met douchen, hoe beter. Wacht minimaal zes uur, maar acht of tien uur is nog beter. Douche elke keer met lauw water en gebruik een bodygel met een formule die pH-waardes in balans houdt, zoals de Dermo Oil van Sanicur. Als je voor die tijd echt een douche nodig hebt, spoel je dan af met koud water zonder zeep. Dep jezelf droog met een handdoek in plaats van jezelf droog te wrijven.

Sanicur Dermo-Oil  Bad & Douchegel bij Douglas.com

Je spray tan blijft zolang mogelijk zichtbaar wanneer jij sommige producten mijdt. Gebruik geen oliën, parfum, scrubs of anti-age producten. Ingrediënten zoals AHA's, BHA's, salicylzuur en retinoïden verpesten jouw mooie fake tan. Wat je wel kan doen, is jezelf hydrateren met kokosolie, met Vaseline Spray and Go Aloe Fresh bodylotion of met de Summer Shine Body Lotion van Mario Badescu. Voor een natuurlijke tint kun je na de sessie de spray blenden met cacaoboter. Blend jouw kleurtje goed in bij je haarlijn, bij de lijnen van je polsen én bij de hielen van je voeten.

Queen Helene Cocoa Butter Creme bij BOL.com

Het ontharen van je lichaam - in welke vorm dan ook - kun je beter niet doen om jouw kleurtje te behouden. Als jij je toch scheert, druk dan niet te hard op je huid. Wanneer je merkt dat jouw tan aan het vervagen is - meestal bij de voeten, onderarmen, handen en gezicht - kun je een gradual zelfbruiner op dag drie of vier aanbrengen. Doe dit met een make-up sponsje en dep de zelfbruiner boven op je voeten en handen. Blend het goed in tussen je vingers en tenen.

St. Tropez Gradual Tan in Shower bij BOL.com

Wat je ook doet, ga niet naar de sauna, zwemmen in een zwembad of vertoeven in een bubbelbad. Warmte en chloor zijn je enemies. Zwemmen in de zee kan gelukkig nog wel. Zorg er ook voor dat je niet te veel zweet. Een perfect excuus om de sportschool te skippen. Geniet van je spray tan!

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top