Lifestyle

Waarom en hoe je een vriendschap zou moeten verbreken

Waarom en hoe je een vriendschap zou moeten verbreken

Wanneer je een liefdesrelatie aangaat, wordt het op gegeven moment officieel gemaakt. Het wordt ook duidelijk aangekondigd zodra één van de twee de relatie wil verbreken. Met vriendschappen is dat niet  zo. Deze ontstaan op een natuurlijke manier, zonder dat het benoemd hoeft te worden en vaak verwateren ze op dezelfde manier.

In een liefdesverhouding is het raar wanneer je elkaar voor een langere tijd niet ziet of spreekt, terwijl dat bij een vriendschap niet zo zeldzaam is. Net als dat discussies en ruzies snel worden opgelost binnen een romantische verbintenis, hoeft dat tussen vrienden niet het geval te zijn. In een monogame relatie ben je gebonden aan één persoon en moet je het eerst uitmaken voor dat je verder kan. Er meerdere vriendschappen op na houden kan prima en dit is ook de reden waarom een vriendschap uitmaken moeilijker is. Kortom, de relatie met je partner is anders dan de relatie met een vriend of vriendin. Toch is het in sommige gevallen goed om een vriendschap juist wel officieel te verbreken.

Giftige vriendschap

Het leven van jou en dat van je vriendin die je kent sinds de basisschool, is niet meer hetzelfde. Jullie zijn in andere levensfases. In andere woorden, jullie zijn uit elkaar gegroeid. Jullie spreken steeds minder af, de vriendschap verwatert en dat is prima. Dit soort friendships zijn niet nodig om te verbreken want dat gebeurd op een natuurlijke manier en je hebt er niet per se last van. Ook bestaat er zoiets als een giftige vriendschap dat wel degelijk invloed heeft op jouw leven en waar je maar beter van af kunt. Dit zijn een aantal signalen dat jij een toxic friend hebt.

  • Je geeft meer dan je ervoor terug krijgt.
  • Je vertrouwt deze persoon niet meer.
  • Je ziet er tegenop om je telefoon te checken.
  • Je geniet niet van de tijd die jullie samen doorbrengen.
  • Je vind jezelf niet leuk wanneer je met hem of haar bent.
  • Je weet dat hij of zij achter je rug om over jou praat.
  • Je bent aan het concurreren met deze persoon.
  • Je denkt niet dat haar of zijn intenties goed zijn.
  • Je kunt niet op haar of zijn advies vertrouwen.
  • Je schaamt je voor zijn of haar gedrag tegenover anderen.
  • Je verzint smoesjes voor deze vriend of vriendin.
  • Je voelt je gebruikt.
  • Je weet niet waarom je vrienden met deze persoon bent.

Vriendschap verbreken

Misschien ben je alsnog niet zeker of een bepaalde vriendschap wel goed voor je is. In dat geval kun je het beste een 'reality check' krijgen en de mening van buitenstaanders vragen. Wellicht wist je het ergens wel maar was je in denial of weet je niet zo goed hoe jij het aan moet pakken. Wij geven je een aantal tips.

Wees zo duidelijk en zacht mogelijk wanneer je het nieuws met hem of haar deelt. Je hoeft niet oude koeien uit de sloot te halen, maar geef wel helder aan wat de redenen zijn waarom jij dit besluit hebt genomen. Laat aan deze persoon weten dat er geen ruimte is om nog aan de vriendschap te werken en dat je niet meer van gedachten gaat veranderen. Op deze manier laat je de deur niet op een kiertje staan.

Wil jij deze toxic person toch nog een kans geven? Zorg er dan voor dat je grenzen stelt bij deze persoon en dat jij je eraan houdt. Als hij of zij de hint niet snapt, zal je duidelijk moeten zijn. Als dat niet helpt, moet je nóg duidelijker zijn. Als hij of zij het nog niet begrijpt, of niet verandert, is het tijd om de vriendschap te beëindigen. Het kan zijn dat het gesprek gaat escaleren. Daarom is het belangrijk om duidelijk te zijn en een doel voor ogen te hebben. Het zal je helpen om je emoties onder controle te houden als het uit de hand loopt. Geef aan dat je van streek bent als dit gebeurd, dat je achter je besluit staat en dat je geen contact met hem of haar gaat opnemen.

In het beste geval accepteer jouw vriend of vriendin jouw keuze. Als hij of zij niet een constructief gesprek met jou kan hebben, weet je in ieder geval zeker dat je er goed aan doet om deze persoon uit je leven te schrappen.

Beeld: Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top