Lifestyle

Dit is de reden waarom jij niet alleen durft te zijn

Dit is de reden waarom jij niet alleen durft te zijn

Jij durft niet alleen te zijn en jij bent niet de enige. In de jaren '80 heeft de Amerikaanse schrijfster en psychotherapeut Colette Dowling dit beschreven als het assepoester-complex. In sprookjes komt de prins op het witte paard de vrouw in nood redden. Assepoester is een prachtige, hardwerkende dame, maar toch moet zij gered worden door een man.

Het assepoester-complex houdt in dat een vrouw (of man) bang is om zelfstandig te zijn en om een onafhankelijk leven te leiden. Ze veronderstelt dat ze pas mentaal stabiel is zodra ze een relatie heeft. Ze idealiseert haar partner als prins op het witte paard en voelt zich gefrustreerd wanneer ze ondervindt dat hij niet perfect is.

Het profiel van Assepoester

Het profiel van een 'Assepoester' is dat zij afhankelijk is van een man in welke vorm dan ook. Bijvoorbeeld financieel, emotioneel of sociaal. Zo kan ze bijvoorbeeld heel needy zijn in relaties en altijd alle aandacht en tijd van een man verwachten. Ze is extreem bang om verlaten en afgewezen te worden. In haar hoofd maakt ze de positieve eigenschappen van de man vele malen groter en geeft ze hem al de credits die ze niet van zichzelf erkent.

De oorzaken

Het assepoester-complex ontstaat vaak bij vrouwen die zich afhankelijk voelen en een laag zelfbeeld hebben. Afhankelijkheid kan worden ontwikkeld door overbezorgde ouders en een laag zelfbeeld ontstaat meestal door (sociale) vernedering.

Een independent woman worden

Herken jij je hierin? Trek het kostuum van Assepoester uit en wordt de independent woman die je echt bent. De eerste stap is het herkennen van de dynamiek tussen jou en de man in je leven. Het kan zijn dat je op dit moment in een ongelijkwaardige relatie zit waarbij twee afweermechanismen komen kijken: valse hoop en valse macht. Jij handelt vanuit de valse hoop dat jouw onvervulde behoeften worden bevredigd zolang jij je lief, leuk en aardig opstelt. Je bent een perfectionist, een pleaser en je hebt moeite met het aangeven van jouw grenzen. Je partner handelt vanuit valse macht en dit is precies het tegenovergestelde. Het is de schuld van anderen dat zijn behoeftes niet zijn vervuld en dit uit zich in superioriteit, jaloezie en slecht om gaan met kritiek. Jullie trekken elkaar aan als magneten en zodra jij je hier bewust van wordt, kan jij stappen zetten in de juiste richting. Jij hoeft niet altijd de perfecte assepoester te zijn en jij hebt helemaal geen man nodig die alleen maar denkt aan zichzelf.

Jij bent de liefde van jouw eigen leven en leer dat te herkennen door voor jezelf te gaan zorgen. Ga op eigen benen staan en je zult inzien dat jij geen man nodig hebt. Dit houdt niet in dat jij nooit meer hulp mag aannemen van een man, het is alleen belangrijk dat jij in de gaten blijft houden vanuit welke gevoelens jij handelt.

Ga je realiseren dat alleen zijn niet het einde van de wereld is. Wees bewust vrijgezel voor een tijdje en trek je niets aan van alle verwachtingen die de omgeving van jouw heeft. Het is juist cruciaal dat jij een tijdje single bent en in gaat zien dat jij een sterke en onafhankelijke vrouw bent. Dat jij je af en toe super baalt dat je geen liefdesrelatie hebt, hoort erbij. Blijf niet te lang in dit gevoel hangen en geniet juist van alle vrijheid die je hebt.

Beeld: Photo by Anthony Tran on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top