Lifestyle

Trauma's verwerken - groot of klein: dit zijn 6 tips

Trauma's verwerken - groot of klein: dit zijn 6 tips

Het leven zit vol met ups en downs en veel van ons hebben kleine of grote trauma's ervaren. Het is onderdeel van het leven en het is belangrijk dat er met meer openheid over wordt gepraat. Gelukkig leven we in een tijd waar minder leuke dingen in het leven ook aandacht krijgen en steeds minder taboe worden.

Sommige ervaringen in ons leven worden zelfs als onbelangrijk gezien en worden afgewezen als traumatisch. Toch kunnen minder heftige traumatische gebeurtenissen veel impact hebben op de lange termijn wanneer ze niet worden herkend en er niet aan wordt gewerkt. Deze zes tips kunnen jou hopelijk helpen met het (beginnen van) verwerken van eventuele moeilijke ervaringen.

1. Geef het tijd

Gun jezelf de tijd om de traumatische ervaring te laten bezinken. Ren er niet van weg door het altijd druk te hebben en constant afleiding te zoeken. Je hebt ruimte nodig om het te accepteren, ermee te leren leven en om te rouwen.

2. Ondersteuning vragen

Houd het niet voor jezelf. Het delen van sommige gebeurtenissen met vrienden, familie, een therapeut of met een praatgroep kan opluchting bieden. Een therapeut of praatgroep (of zelfs een vriendin of familielid) kan jou de juiste hulpmiddelen geven vanuit expertise of eigen ervaring.

3. Mindfulness

Wanneer jij je angstig, onrustig of emotioneel instabiel voelt, zijn er een aantal mindfulness technieken die je hierbij kunnen helpen. Probeer een ademhalingsoefening (bijvoorbeeld adem in en tel tot tien, adem uit en tel tot tien), een aardingstechniek (zoals op blote voeten lopen) of kalmeer jezelf door te spelen met je huisdier, door je favoriete liedje op te zetten of door onder een zacht dekentje te gaan liggen.

4. Doe normale dingen

Je kan soms het gevoel krijgen dat jouw traumatische ervaring jouw hele leven overneemt. Zorg ervoor dat jij je blijft omringen met mensen en sociale activiteiten blijft doen zodat jouw leven beetje bij beetje weer normaal aan gaat voelen.

5. Positieve affirmaties

Herhaal positieve affirmaties wanneer jij dat nodig hebt. Positieve affirmaties zijn positieve zinnen die jij in gedachten of hardop uitspreekt die ervoor zorgen dat jouw focus verschuift naar de toekomst en die jouw negatieve herkaderen.

6.  Meer self-care

Vervelende gebeurtenissen kunnen een afstand creëren van ons eigen lichaam en onze behoeftes, waardoor we ons leeg en disconnected voelen. Wees lief voor jezelf en creëer een gezonde routine.

Sommige traumatische ervaringen zijn heftiger dan anderen en hebben baat bij professionele hulp. Deze zes tips kan ons doen herinneren dat self care en zelfliefde veel positieve impact kunnen hebben. Het kan ons laten ervaren wat het inhoudt om meer controle te hebben over onze mentale en emotionele gezondheid.

Beeld: Photo by Helio Dilolwa on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top