Interior

3 essentiële tips om jouw huis sfeervol te verlichten

3 essentiële tips om jouw huis sfeervol te verlichten

Vaak wordt onderschat hoe belangrijk de rol van lampen is in een interieur. Goede verlichting vormt - zeker als het donker is buiten - de basis van een huis waar je graag vertoeft. 

Maar hoe zorg je er nou voor dat een kamer een sfeervolle en stijlvolle uitstraling krijgt? Er zijn een paar handvaten waarvan je gebruik kunt maken en deze delen wij graag even met jullie!

1. Verschillende soorten lampen

Plafondlampen zijn vaak de basis van verlichting waar veel mensen op terugvallen. Je zet 'm aan en in principe is de hele kamer goed verlicht. Niks mis mee, maar een échte fijne sfeer bereik je hier niet mee. Een goed lichtplan - om even in vaktermen te spreken - bestaat uit meerdere soorten lampen in de kamer. Denk hierbij aan een vloerlamp, een wandlamp en tafellampen. Door op verschillende plekken in de kamer verlichting te plaatsen, creëer je een focus op die hoekjes. Tijdens het kijken van een film in de woonkamer heb je bovendien vast behoefte aan ander licht dan terwijl je een boek op de bank aan het lezen bent. Kijk goed naar wat voor activiteiten je onderneemt in de ruimte en pas hierop de hoeveelheid en soort lampen aan. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Makeahome.nl (@makeahomenl)

2. Soort armatuur

Weetje: als we het over een lamp hebben, dan hebben we het eigenlijk vaak over de armatuur waarin de lichtbron (de eigenlijke lamp) geplaatst wordt. Een armatuur is dus werkelijk waar het om gaat en dit onderdeel van de lamp verdient onze volledige aandacht. Hoe de lamp (of dus eigenlijk armatuur) eruitziet, heeft een grote invloed op de ruimte. Qua hanglampen kun je bijvoorbeeld gaan voor een heel basic model of eentje die echt een blikvanger is, zoals de Vertigo hanglamp van Petite Friture. De keuze is natuurlijk aan jou maar ons advies is om een stijlvol geheel te vormen bestaande uit verschillende soorten lampen. Kies bijvoorbeeld voor een tafellamp met een bol bestaande uit melkglas zoals deze knapperd van Menu waardoor het licht subtiel alle kanten verspreid wordt. Een goede leeslamp is bijvoorbeeld de Grossman Grasshopper van Gubi omdat het licht daar echt gefocusd is op één punt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GUBI (@gubiofficial)

3. Het type licht

Bij het vorige puntje hebben we al een beetje het soort licht aangestipt maar er zijn nog twee andere dingen waar je op kan letten, namelijk: is de lamp dimbaar en wat voor soort licht komt eruit - wit, geel of een ander kleurtje.  Als het armatuur niet dimbaar is of er geen knop op de muur zit waarmee je het licht kan dimmen, zijn er tegenwoordig systemen waarmee jij het licht middels de lamp zelf qua felheid kunt aanpassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Philips Hue. Verder speelt de kleur van het licht ook een grote rol. Geel licht is een stuk sfeervoller dan het blauwwitte licht wat soms uit lampen kan komen. Let hier dus ook op bij het kiezen van het soort lamp wat je koopt. 

Beeld: Menu
Deel dit artikel
Back to top