Haarverzorging

Zo ontdek jij hoe poreus jouw haar is en wat porositeit inhoudt

Zo ontdek jij hoe poreus jouw haar is en wat porositeit inhoudt

Om goed voor je haar te kunnen zorgen, moet jij je lokken kennen. Eén van de belangrijke eigenschappen van je haar is de porositeit. Zodra jij hebt ontdekt wat voor type haar jij hebt, weet je waar jij op moet letten tijdens het aanschaffen en gebruiken van haarverzorgingsproducten. Na een tijdje heb jij hopelijk weer gezonder manen!

We leggen je uit wat het inhoudt, hoe jij de porositeit van je haar kan bepalen én hoe jij ervoor moet zorgen.

Wat is haarporositeit?

De porositeit van je haar bepaalt hoe jouw haar vocht kan absorberen en vasthouden. Er zijn drie soorten porositeit: laag, normaal en hoog. Haar met lage porositeit heeft haarschubben die dicht op elkaar zitten en haar met hoge porositeit heeft haarschubben die wijder uit elkaar zijn gespreid. Haar met normale porositeit zit daar tussen in.

De porositeit van je haar bepalen

De porositeit van jouw manen kun jij makkelijk thuis bepalen met een doorzichtig glas gevuld met water en een aantal haren. Je kunt deze eigenschap van je haar het meest nauwkeurig vastleggen met schoon haar. Kam je haren en stop de haren die er uitvallen in het glas met water. Haar met lage porositeit zal blijven drijven. Haar met normale porositeit zal eerst blijven drijven en daarna langzaam zinken. Haar met hoge porositeit zal onmiddellijk zinken.

 

Lage porositeit

Haar met lage porositeit kan alsnog gezond zijn. Het houdt in dat je haarschubben nog intact zijn, maar dat je ze niet goed genoeg hydrateert. Je haar is droog en raakt snel in de knoop. Je kunt het vergelijken met een rietje. Was en voed je haar één keer per week met een conditioneer. Een andere goed tip is om haarolie te gebruiken voor dat jij je haar wast. Voed je haar met een pre-shampoo haarmasker of avocado-olie.

Normale porositeit

Heb jij normale porositeit haar? Dan heb je geluk. Dit is het makkelijkste haar om te verzorgen. Je haarschubben zijn wat losser en daardoor komt vocht makkelijk binnen. Gebruik een diep haarmasker met Marokkaanse klei en sheaboter om je haar gezond te houden. Marokkaanse klei helpt het detoxen van je haar door productophoping te verwijderen en sheaboter helpt je haar te versterken en hydrateren.

Hoge porositeit

Je haar breekt snel, het is extreem droog en pluizig. Dit zijn een aantal tekens dat jij haar met hoge porositeit hebt. Dit type haar neemt wel vocht op maar het houdt het niet vast. Haarverf, permanent, te veel zon en chloor zijn de boosdoeners. Zorg dus beter voor je haar en go natural!

Tips voor alle haartypes

Pas je haarroutine als volgt aan: gebruik een haarolie voordat jij je haar wast en en was je haar met een shampoo zonder sulfaten. Voed je haar daarna met een diepe conditioner en rond het af met een moisturizer of leave-in conditioner op waterbasis.

Beeld: Photo by Cortney White on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top