Lifestyle

Herken jij je in deze 7 dingen? Dan ben jij een people pleaser

Herken jij je in deze 7 dingen? Dan ben jij een people pleaser

Mensen een plezier doen zit in onze natuur. We voelen ons er goed bij en het is heel normaal om sociaal te zijn. Wat je moet weten is dat je hierin door kan slaan en dit uiteindelijk negatief uitpakt voor iedereen. Mensen pleasen is een manier om confrontaties uit de weg te gaan, overal mee eens te zijn, alles goed te willen maken en om je eigen ego te beschermen.

De 'vrede' die met mensen pleasen wordt gecreëerd, is alleen maar schone schijn en het enabled ongezond gedrag bij anderen. Het voelt misschien makkelijker om altijd alles voor iedereen te doen en op te lossen, maar op de lange termijn ga jij hieronder leiden. Mensen krijgen door dat jij zo bent en gaan ervan profiteren. Echte liefde en respect begint bij jezelf.

Wil jij weten of jij een people pleaser bent? Lees dan verder.

1. Mensen opnieuw toelaten

Een persoon uit jouw sociale kring heeft iets gedaan of gezegd, waar jij niet van gediend bent. Deze persoon wil opnieuw onderdeel uitmaken van jouw leven en jij laat ze toe. Ondanks dat hij of zij niet veranderd is.

2. Taken op je nemen

Jij neemt taken over van een persoon die perfect in staat is om het zelf te doen. Toch doe jij het voor hem of haar.

3. Tegemoet komen

Jij doet té veel je best om iemand tegemoet te komen. Je gaat eigenlijk over je eigen grenzen heen om een ander een plezier te doen.

4. Voor jezelf opkomen

Wanneer mensen gemeen zijn of respectloos, kom jij niet voor jezelf op. Je laat het gebeuren.

5. Zwijgen

Er is iets aan de hand waar jij het niet mee eens bent. In plaats dat jij er wat van zegt, blijf je stil en houd jij je mond.

6. Schuld op je nemen

Je bent in een situatie beland waarbij iemand om jou heen iets verkeerds heeft gedaan en jij neemt de schuld op je.

7. Het beste voor iedereen

Je wilt het beste voor iedereen en vaak zorg jij hier ook voor. Wat het beste voor jezelf is, staat nooit op de eerste plek.

Zo stop jij met pleasen

Onderscheid maken

Wanneer iemand je iets vraagt, heb je dan de keuze om nee te zeggen? Ga bij jezelf na of je de tijd, energie en middelen helpt om diegene te helpen. Probeer onderscheid te maken tussen wanneer iemand oprecht jouw hulp nodig heeft hij of zij gebruik van je maakt.

Gun jezelf de tijd

Meestal zijn we geneigd om te gehaast een beslissing te nemen. Als iemand iets van je nodig heeft of jouw om een gunst vraagt - waar je niet zeker van bent of het redelijk is -,  is het oké om je even terug te trekken en de tijd te nemen voordat je een beslissing maakt. Geef aan dat je er nog even over na wilt denken.

Manipulatie herkennen

Er zijn mensen die absoluut weten hoe ze jou kunnen overtuigen om iets voor ze te doen. Meestal wordt dit verpakt in de vorm van een compliment. Pas op dat je niet té goedgelovig bent en keer op keer gemanipuleerd wordt. Sommige mensen zijn goed in een ander het gevoel te geven een verplichting na te moeten komen terwijl dat onzin is.

Wees begripvol én assertief

Het is moeilijk om nee te zeggen tegen de mensen die we liefhebben. Het kan zijn dat je standaard alles en nog wat doet voor je geliefden, vooral als ze erom vragen. Dit kan een mooie eigenschap zijn, maar kijk uit dat jij zelf er niet fysiek en emotioneel onder gaat lijden. Toon begrip voor iemand, maar geef duidelijk aan waarom het niet een goed moment voor jou is. Mensen die jou ook liefhebben, zullen je grenzen respecteren en jou er uiteindelijk meer voor gaan waarderen.

Niet te vaak sorry zeggen

Als je het niet met iemand eens bent of je kunt niets voor ze doen, kun je sorry zeggen maar overdrijf het niet. Je hebt niets verkeerds gedaan, jij bent nergens toe verplicht en het betekent niet dat jij hem of haar pijn doet. Je beschermt jezelf en daar hoef je geen spijt van te hebben.

Ben jij een people pleaser?

Beeld: Photo by Yanapi Senaud on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top