Interior

Zo kies je voor de juiste schutting

Zo kies je voor de juiste schutting

Heeft je een tuin, dan heeft je vast ook nagedacht over een tuinafscheiding. En dan weet je ook dat er ontzettend veel keuze is, en dat maakt het niet gemakkelijker. Hieronder een aantal onderwerpen om over na te denken voordat je op pad gaat, zodat je sneller weet wat er wel en niet bij jou en je tuin past.

Levensduur

Een schutting is iets waar je lang plezier van wilt hebben, maar hoe lang precies? Dat is een goede vraag om over na te denken als je op zoek gaat naar een schutting. Een hout beton schutting gaat bijvoorbeeld langer mee dan een schutting van hout. Dat komt omdat een hout beton schutting geplaatst wordt met betonnen onderrand, die ervoor zorgt dat het hout niet in contact komt met vocht uit de grond, waardoor het langer meegaat. Daarnaast zijn de palen ook van beton en deze staan niet alleen stevig, maar zijn ook goed bestand tegen vocht waardoor ze niet zullen gaan rotten. Een hout beton schutting is ook een goede keuze als je houdt van een natuurlijke uitstraling. Kies bijvoorbeeld voor een lage betonrand en een groot tuinscherm van hout. Of kies voor palen van beton en bevestig lange planken aan de buitenkant langs de palen zodat deze niet meer te zien zijn. Zo geniet je van een natuurlijke uitstraling en dat bovendien voor veel jaren dankzij het beton.

Plaatsen

Ga je de schutting zelf plaatsen? Dan is het handig om te kijken hoe dit het beste kan. Als je niet zoveel ervaring hebt, kan het handig zij om bijvoorbeeld te kiezen voor houten tuinschermen in plaats van losse planken. Tuinschermen zijn op maat gemaakt en hoeven vaak alleen nog maar bevestigd te worden aan de schuttingpalen. Dat scheelt tijd en moeite! Het is wel aan te raden om de plaatsing van een schutting altijd met minimaal twee personen te doen. Dat maakt de klus eenvoudiger en bovendien ook gezelliger.

Onderhoud

Ook goed om over na te denken: hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan onderhoud van de schutting? Vind je het geen probleem om aan de slag te gaan met beits of olie? Dan is de keuze voor een houten schutting prima. Overigens heeft hout niet altijd evenveel onderhoud nodig. Dat ligt namelijk ook aan jouw eigen wensen. Hout vergrijst onder invloed van het weer. Sommige mensen vinden dit juist mooi en doen dan dus ook niets aan het hout. Maar als je het niet mooi vindt en liever de originele kleur wilt behouden, dan is onderhoud met een beits of olie wel nodig. Misschien wil je het hout juist wel graag een kleur geven, dan is het uiteraard belangrijk om de schutting eens in de zoveel tijd weer opnieuw te schilderen.

Als je over deze onderwerpen hebt nagedacht dan is het ook altijd goed om eens naar schuttingen te gaan kijken bij een winkel of houthandel. Dan kan je ook vragen stellen en alle soorten tuinafscheidingen in het echt bekijken om te zien welke schutting er helemaal bij jou past.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top