Lifestyle

Dit vertelt een enneagram over jouw persoonlijkheid

Dit vertelt een enneagram over jouw persoonlijkheid

Persoonlijke ontwikkeling is hot! Er zijn duizenden zelfhulpboeken, podcasts, apps en dergelijke op de markt. Het is een trend om jezelf te leren kennen en persoonlijke groei door te maken. Veel van ons houden ervan om achter onze karaktereigenschappen te komen door bijvoorbeeld te kijken naar ons sterrenbeeld of geboortehoroscoop.

Andere opties zijn persoonlijkheidsmodellen en eentje daarvan groeit in populariteit: de enneagram. Enneagram is Grieks voor negen punten en dit vertaalt zich in een sterveelhoek. Een soort van diagram waar jij je persoonlijkheid uit op kan maken. In andere worden, het is een tool om jezelf beter te leren kennen. Het enneagram wordt beschouwd als pseudowetenschap, maar het is toch interessant om je erin te verdiepen.

Negen types

Er bestaan negen enneatypes. Om erachter te komen welke jij bent, kun jij online een persoonlijkheidstest doen. Het wordt aangeraden om verschillende tests te doen en om jezelf in de theorie te verdiepen om achter jouw ware enneatype te komen. Je weet wanneer je de juiste hebt gevonden, wanneer je overweldigd wordt door gelukkige emoties en opwinding. Wanneer, voor je gevoel, puzzelstukjes op zijn plek vallen.

Inzicht

Een enneagram zorgt ervoor dat je achter je 'donkere' en 'lichtere' kant van je persoonlijkheid komt. Het resultaat van een test laat je zien wat je hoofdnummer is en naar welke nummers jij je centraliseert en decentraliseert. De persoonlijkheid waar jij mee geboren bent, is het hoofdnummer en de twee anderen - ook wel vleugels genoemd - vertegenwoordigen de kanten waar jij je naartoe hebt ontwikkeld. De lichte kant (centralisatie) is vrijwillig, bewust en vereist enige inspanning. De donkere kant (decentralisatie) representeer je ego. Het is onbewust en emotioneler.

Positief en negatief vermogen

Erachter komen welke enneatype jij bent, kan bevrijdend zijn maar ook confronterend. Het kan je helpen je ware aard te ontdekken. Je kan het gebruiken als spiegel, om te groeien als persoon. Om er iets aan te hebben, is het belangrijk dat jij ervoor openstaat en zowel je positieve als negatieve kanten gaat accepteren. Kijk uit dat jij jezelf of iemand anders niet in een hoekje stopt op basis van het resultaat. Twee personen die hetzelfde hoofdenneatype hebben, kunnen erachter komen dat zij heel veel in gemeen hebben. Bijvoorbeeld, het kan zijn dat jij en diegene dezelfde levenslessen doorgaan en steeds opnieuw terugvallen in dezelfde problemen. Jullie kunnen een soortgelijk cyclus hebben die moet worden doorbroken.

Toepassingen

Enneatypes worden veel gebruikt door scenarioschrijvers. Het is een manier om een persoonlijkheid neer te zetten dat realistisch is en waar mensen zich in kunnen herkennen. Daarnaast wordt het ook gebruikt door coaches, therapeuten en psychologen. Bedrijven en managers passen deze persoonlijkheidsmodel ook toe om emotionele intelligentie en zelfleiderschap te versterken. Het is een manier om jezelf en andere mensen beter te begrijpen, helpen en aan te sturen.

Welk enneatype ben jij?

Beeld: Photo by Eye for Ebony on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top