Lifestyle

5 x vrouwen met een verschillende culturele achtergrond die in de Tweede Kamer willen

5 x vrouwen met een verschillende culturele achtergrond die in de Tweede Kamer willen

Vandaag begint de derde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR) en toevallig ook het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wat ons betreft zou je altijd moeten stilstaan bij racisme maar komende dagen verdient het extra onze aandacht.

Ter ere van deze week lichten wij vijf vrouwen uit met verschillende etnische achtergronden die als kandidaat op je stembiljet van de Tweede Kamerverkiezingen te vinden zijn. Op het moment zijn de vrouwelijke Kamerleden in de minderheid. Van de 150 Kamerleden zijn er maar 47 vrouw. Dit houdt in dat slechts 31% van de Tweede Kamerleden vrouw is.

Wil jij meer vrouwen terugzien in de Tweede Kamer én graag meer diversiteit op het gebied van culturele achtergrond? Dan zijn dit vijf dames waar jij op zou kunnen stemmen. 

Michantely de Jong (BIJ1)

Michantely de jong (29) is peer coach bij Amnesty International, model en nummer 6 op de kandidatenlijst van BIJ1. Ze werkt vanuit een holistisch wereldbeeld en gelooft dat alles met elkaar verbonden is. Op haar kandidatenpagina van BIJ1 geeft Michantely aan dat politicus nog teveel wordt gezien als een baan in plaats van een functie die iemand wil bekleden vanuit een diepe behoefte om bij te dragen. “Er mist hart, inzicht, nieuwsgierigheid en het lef om de uitdagingen te benoemen en aan te pakken.”

Mikal Tseggai (PvdA)

Mikal tseggai (26) is gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor de PvdA in Den Haag. Ze is nummer 17 op de kandidatenlijst van deze partij. Ze zet zich onder andere in voor verbinding tussen verschillende groepen, gelijke kansen en de afschaffing van Zwarte Piet. “Jonge vrouwen zijn bijna niet vertegenwoordigd en jonge vrouwen van kleur al helemaal niet. Verschillende politici kunnen verschillende groepen aanspreken en dat is belangrijk voor de democratie”, aldus Mika in een interview met BNNVARA.

Maryam Soltani (JA21)

Maryam Soltani (45) is longfuctieanalist maar wil graag nog op een andere manier bijdragen aan Nederland. Ze is nummer 10 op de kandidatenlijst van JA21. Wanneer Maryam een plek bemachtigt in de Tweede Kamer zal haar belangrijkste standpunt het klimaatplan zijn. “We moeten stoppen met onbetaalbare en onhaalbare projecten om alle huizen van het gas te krijgen”, dit vertelt Maryam in een interview met het Algemeen Dagblad. Wanneer de Tweede Kamer toch niet lukt, is het mogelijk dat ze zich kandidaat stelt voor de gemeente of provinciale verkiezingen. 

Joann Nunnely (D66)

Joann Nunnely (51) is een echte ondernemer die zich de afgelopen jaren in politiek heeft verdiept. Ze is nummer 33 op de kandidatenlijst van D66. Op haar kandidatenpagina geeft Joann aan dat ze zich wil inzetten voor alle mensen die zich niet altijd vertegenwoordigd voelen door de politiek. “Stem niet op mij omdat ik een vrouw van kleur ben. Stem op mij omdat jij – net als ik – gelooft in gelijke rechten, kansen en beloning.”

Bina Chirino (ChristenUnie)

Bina Chirino (26) is voorzitter van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren en student. Ze is nummer 14 op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. Omdat ze zelf nog student is, weet ze wat er speelt onder de jongeren. Wanneer ze in de Tweede Kamer komt, zal ze zich dan ook inzetten voor het hoger onderwijs. “Studeren is zo veel meer. Je moet ruimte hebben om je te ontwikkelen”, aldus Bina in een interview met RTV Utrecht.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top