Health

Zo begin jij met intuïtief eten

Zo begin jij met intuïtief eten

We zijn allemaal geboren als intuïtieve eters. Als baby huilden we wanneer we honger hadden. We gingen eten en we stopten wanneer we vol waren. Naarmate de jaren voorbij gaan, hebben we dit gevoel grotendeels verloren. Het maakt plaats voor andere eetgewoontes.

Hoe gaan we weer luisteren naar onze intuïtie als het op eten aankomt? Deze acht stappen gaan je hierbij helpen.

1. Ingesleten eetregels herkennen

Laten we beginnen bij alle regels die we ons zelf opleggen. Deze staan in de weg als het gaat om intuïtief leren eten. Stap nummer één is het herkennen van schadelijke eetregels die we ons zelf hebben aangeleerd. Regels zoals: we mogen alleen maar drie keer per dag eten of koolhydraten zijn slecht voor ons.

2. Honger hebben is goed

Luisteren naar je lichaam is een groot onderdeel om intuïtief te leren eten. Je lichaam geeft aan wanneer je honger hebt en het is gezond om daar naar te luisteren. Honger jezelf niet uit, als dat is wat je met de jaren hebt aangeleerd!

3. Stoppen met restricties

We want what we can't have! We zijn gemaakt om te willen wat ons verboden is. Het heeft iets te maken met onze biologie. Eén van de ingesleten eetregels kan zijn dat we sommige etenswaren niet mogen eten van onszelf. Deze restricties loslaten zorgt ervoor dat we naar bepaald voedsel minder gaan verlangen.

4. Leer het verschil tussen vol en voldaan

Je kan nog zo vol zitten, maar je nog steeds niet voldaan voelen. Je weet dat je genoeg hebt gehad om je honger te stillen, maar je wilt niet stoppen met eten. Soms heb je een bepaald verlangen naar een soort voedsel. Het is goed om de balans te vinden tussen wat je lekker vindt en wat goed is voor je lichaam. Als je eet wanneer je geen honger meer hebt, kan het zijn dat je lichaam behoefte heeft aan wat anders. Denk aan troostvoedsel, stresseten of eten omdat jij je verveelt. Deze emoties identificeren, is een stap in de goede richting op de lange termijn.

5. Voelen wanneer je vol zit

Dit is misschien het lastigste onderdeel, maar ook de belangrijkste. Probeer om bewuster te gaan eten. Eet langzamer en pauzeer tussendoor. Op deze manier kun je herkennen wat voor hoeveelheid je echt nodig hebt. Heb je aangeleerd om je bordje altijd leeg te eten? Laat dit los! Onze ogen zijn vaak groter dan onze maag. Met de tijd leer je hoeveel jij moet opscheppen.

6. Respecteer je lichaam

Onze lichamen vertellen ons precies wat we nodig hebben. Ook al zijn we er soms niet mee eens. Het fysiek respecteren van onze body's, is waar de meesten van ons mee struggelen. Begin met het respecteren van wat je lichaam je wilt zeggen. Benader het met nieuwsgierigheid en compassie.

7. Leer intuïtief bewegen

Soms schiet het erbij in om te bewegen, vooral nu we veel thuiszitten. Voorheen fietsten we misschien naar het werk, maar dat is nu ook al niet meer zo. Beweeg als je aanvoelt dat je het nodig hebt. Net als bij eten, forceer geen strenge regels op jezelf. Sporten moet leuk zijn en goed voelen. Het is gezond om het idee van exercise los te koppelen van afvallen. Bewegen wordt dan vanzelf leuker.

8. Beschouw eten als self-care

Zie eten als self-care. Zowel van het 'gezond' eten als van het genieten van een wijntje of van een lekker stukje taart. Laat regels en restricties los. Je weet dat je intuïtief hebt leren eten, als je balans hebt kunnen vinden. Dat houdt in dat je soms verlangt naar een dosis groente of een hele reep chocola.

Beeld: Photo by Jason Briscoe on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top